På rätt sida året
Nu står vi där. På årets rätta sida, som jag brukar säga. Den tiden då det blir ljusare och ljusare och lusten till trädgården åter väcks. Mitt sug att hänga i trädgården brukar dippa runt slutet på september/början på oktober. Då vill jag bara vara inomhus och pyssla. Sen vaknar det till liv någon gång runt januari igen och blir det en solig, snöfri dag med mildväder i januari. Ja, då vet ni var ni hittar mig. I trädgården såklart. Det är då jag sätter i gång att skapa nya rabatter, räfsar ihop klibbiga löv och stuvar ner de sista lökarna i trädgården. Ja, det går faktiskt att plantera tulpanlökar i januari också. Det blir ibland något senare blomning, men det är ju bättre att de kommer i backen än ligger och torkar i sina påsar.
Trädgårdsplanerna 2023
Mina planer inför årets trädgårdssäsong är:
- Planera köksträdgården ordentligt
- Täcka av markduken i köksträdgården och hitta någon form av kant till odlingsbäddarna.
- Ny grusgång till groventrén
- Hållbarare trädgård – fler perenner
Under 2023 har jag bestämt mig för att bli bättre på att planera min trädgård innan jag hastar mig in i nya projekt. Köksträdgården börjar redan nu planeras upp. Jag funderar på vilka växter jag vill samplantera, var jag ska ha mina dahlior och var kålen troligtvis trivs bäst i år. Det stora i år blir dock att vi kommer täcka av markduken från bäddarna.
Täcka av markdukarna på odlingsbäddarna
Vi har, sen vi gjorde vår stora köksträdgård 2020, odlat genom hål i en markduk. Vi plöjde upp mark och ville använda jorden vi redan hade för att odla i. Den var dock full av diverse rotogräs som tistlar, kvickrot och brännässlor. Eftersom min mamma hade massor med markduk över från ett trädgårdsprojekt, så fick vi möjlighet att täcka våra bäddar med denna markduk. Detta skulle hjälpa oss på traven att kväva bort rotogräset samtidigt som vi ändå kunde odla direkt genom att skära upp hål i duken. I år är det dock dags att täcka av bäddarna för att kunna gödsla igenom jorden ordentligt. Vi behöver bara få tag i något bra material att ha som kant runt bäddarna så inte all jord rinner ut över flisen i gångarna när vi gräver runt i bäddarna. Vi tänker att lite lagom tjocka ekstockar skulle kunna vara fint och hållbart.
Ny grusgång och fler perenner i trädgården
Ett annat stort projekt jag skulle vilja ta itu med är att skapa en grusgång från vår ladugårdsinfart till vår groventré. Det är ett visst ställe där vi ALLTID genar över gräsmattan för ingen orkar gå den långa vägen via ladugårdsplanen till huset när man varit ute på promenad.
En grusgång med rabatter längs sidorna hade varit perfekt. Jag tänker prunkande rosor och skira perenner längs denna grusgång. Vi gjorde ju i ordning rabatter längs grusgången till finentrén förra våren. Tänker att rabatterna vid den nya grusgången ska få gå i lite samma tema. Det hade också varit mysigt med en liten smal slingrig grusgång från huset ner till lekstugan med några söta lågväxande perenner längs den också. Tur vi har en granne som kan det där med att köra grävmaskin som gärna kommer hit och gräver i utbyte mot några mål mat.
Ja detta kanske blir ett riktigt perennår för min trädgård, vem vet. Tur jag har Oh!Garden, som kan hjälpa mig välja ut lämpliga perenner för vår zon här. Vi bor i odlingszon 4, så de behöver vara rätt tåliga perenner ändå. Kul att ha er här förresten! Hoppas ni vill hänga med på våra trädgårdsbestyr här nu!/ Johanna