Förodla dahlior med mig

Ingen har väl missat all dahlia bonanza som nu sker på sociala medier? Det tas sticklingar, de förodlas, de sår fröer och kärleken för denna växt blir bara större och större. Mitt i allt detta tänker faktiskt jag visa er hur jag förodlar mina dahlior och varför jag gör det! Vi kör igång!

1. Kolla till din knöl!

Oavsett om du har vinterförvarat din dahliaknöl från tidigare år eller om du har köpt nya rekommenderar jag alltid att du kollar till din dahlia. Kolla så den har ögon på kronan, att den känns som en hård potatis och ser frisk ut i övrigt. Om den gör det, då går vi till nästa steg som är…

2. Dags att plantera!

Vi börjar fylla vår plastpåse med jord. Jag använder mig av fryspåsar som är 5L. Dessa fyller jag med ca 6-7 nävar jord (skulle säga att det blir ca 1/3 med jord). Viker sedan ner kanterna på påsen för att underlätta att få ner dahliaknölen. Sedan fyller jag på med jord så det täcker knölen både runt och att det täcks lite ovan, knapp 0,5 cm uppe på. Det är för att jag vill att ögat/skottet ska ha nära ovan jord. Denna metod fungerar bra för mig!

3. Dags att namna och vänta!

Ja, det här gör du enbart om du vill veta vilken sort det är i varje påse och ev hur den ser ut! Inget måste men jag tycker det är kul att komma ihåg vad dahliorna heter tills de planterar ut! Ett annat sätt att komma ihåg namnen är ju att använda sig av appen och skapa en växtplats för dahliorna! Det gör jag på min sida.
Men annars skriver jag direkt på påsen med en vattenfast penna eller på frystejp. Vissa företag skickar även med en skylt, då behöver du inte skriva! Sätt bara ner etiketten i påsen.

Efter att du har namnat dina dahlior ska de placeras på ett ställe där de är svalt och ljust. Jag brukar ställa mina i ett fönster där solen inte gassar på allt för hårt.
Nu är det bara att invänta de fina sugrötterna! De kan ta några dagar tills de tar sig och detta är en av anledningarna till att jag odlar i påsarna – får du sugrötter = större chans att dahlian tar sig.

Jag har varit med om knölar som bara gett sugrötter och ingen stam. Om din knöl gör det och den är köpt för året, kontakta företaget du handlade den hos. För då är produkten felande och de kanske kan hjälpa dig med en lösning.

4. När ska jag vattna?

När stam och lite blad har kommit upp för dig, det är då du kan börja vattna. Ingenting innan! MEN! Var försiktig med att vattna när du väl gör det. Det är fuktigt i påsen (kondens kommer du kunna se efter några dagar efter plantering) och påsen har inga hål. Då är chansen stor att knölen ruttnar. Var därför försiktig med vattnandet.

Nu är du färdig och knölarna kommer nu kunna stå i sina påsar tills det är dags för utplantering. Om du fortsätter skrolla kommer du kunna läsa om varför jag förodlar mina dahlior

Varför jag förodlar mina dahlior

Vissa områden i Sverige går det att plantera dahliaknölarna direkt i backen och slippa detta med förodling. Det har med hur lång våra säsonger är beroende på var i landet vi befinner oss.
Vi som bor längre i norr eller i zoner som är höga har vi automatiskt en kortare säsong och dahlian är ju en sensommar blomma. Våran odlingssäsong börjar sent och slutar tidigt men vi kan förlänga och få ut mer av den genom att förodla. Precis som vi gör med många andra annueller inomhus på våra fönsterbrädor, under växtlampor eller specifika odlingsrum! Det ser ju olika ut hos alla hur vi har det.

Genom att jag förodlar mina nu i slutet av mars kommer jag få en tidigare blomning som i sin tur ger mig en längre dahliasäsong. Mina börjar blomma i mitten/slutet av juli och om jag har tur har jag kvar de ända ut i slutet på september, om inte första höstfrosten kommer innan!

En annan anledning till att jag förodlar mina dahlior och främst i påsar är för att se statusen på knölen som jag nämnde ovan. I påsen ser jag tydligt om den har vaknat till liv riktigt (om den inte har gett några skott vid kronan) men samtidigt är det ju också riktigt häftigt att se dens utveckling med rötterna och när stammen kommer med de första bladen tills den är utplanterad och sedan blommar! En häftig cykel som jag gärna följer.

Nu hoppas jag att du gillade detta inlägg och om du har några frågor får du gärna kontakta mig!

Vi hörs!
/Malin – plantornas