Inlägget innehåller reklamlänkar från Impecta Fröhandel
Att skapa en potager, en blomstrande köksträdgård, där grönsaker och blommor samspelar. Ett ljuvligt projekt jag gjorde för ett par år sen. Jag ville ha en köksträdgård som inte bara gav oss ätbar skörd, utan som också var estetiskt vacker. Följ med när jag berättar om hur jag skapade den och hur jag planerar för årets Potager!

Vad är en potager egentligen?
Vi börjar med lite fakta. Vad är egentligen en potager kanske du undrar? Ordet “potager” kommer från franskan och betyder i grunden köksträdgård, men det handlar om mer än bara odling av grönsaker. En potager är oftast en estetiskt tilltalande köksträdgård där nyttoväxter, ätbart och prydnadsväxter samplanteras för att skapa en vacker och balanserad miljö. Det är en plats där grönsaker, örter och blommor odlas sida vid sida, inte bara för att det ska se vackert ut, men också för att gynna varandra och den biologiska mångfalden samt viktiga växtföljden.

Olika odlingskvarter
En potager är ofta indelad i olika så kallade odlingskvarter. Det handlar om att kunna följa en s.k. växtföljd och för att olika växter har olika behov när det kommer till jord och näring. Jag har valt att dela in min trädgård i fyra kvarter, som jag sedan skiftar runt varje år. Här tänker jag inte gå in för mycket på växtföljd, men kort så handlar det om att man roterar växtplats varje år för att minska risken för olika sjukdomar inom olika växtfamiljer och att planera växtföljden så att växter från samma familj inte står på samma plats flera år i rad. Jag byggde mina olika bäddar (eller kvarter) i något upphöjda bäddar, som fick kanter av cortenstål. Gångarna har sedan fyllts med gårdsgrus. Det blev ett bra och enkelt sätt att bygga och hjälper mig att hålla undan de värsta snigelmarodörerna.



1. Kålkvarteret
I kålkvarteret samlar jag mina kålväxter. Här har jag också tänkt att odla Salvia i år, som ska passa att samplantera med kålen.
Exempel på sorter jag kommer att ha i årets kålkvarter:;
- Palmkål ‘Nero di Toscana’ en ljuvligt vacker Palmkål som är både vacker och god till palmkålschips.
- Purpurkål ‘Scarlet’ får växa i kanten och även den kraftiga Grönkålen ‘Lerchenzungen’ vill jag återigen odla.
- Kryddsalvia har jag tänkt odla här. Jag tror det kommer bli vackert, men den sägs också kunna avskräcka kålens vanliga skadedjur och locka pollinerare.
- Zinnia – ‘Queen Red Lime’ och Lejongap ‘Madame Butterfly Bronze with White’ kommer bidra med läckra och färgstarka blommor som blir magiska tillsammans med kålen.

2. Kvarter för rotfrukter, lökväxter och morot
Växter med ätbara rötter, som vill ha lite mindre näring men lucker jord, passar bra i ett kvarter. Här kan man till exempel odla morot, lök och palsternacka
Varför odla tillsammans?
- Morötter – älskar väldränerad jord och drar nytta av sällskapet från lökväxter. Här kommer jag testa den färgglada Morotsmixen ‘Harlequin Mix’
- Lök – hjälper till att hålla morotsflugor borta.
- Palsternacka – djuprotade, förbättrar jordstrukturen.
Jag kommer att blanda Sommarrudbeckia ‘Sahara‘ tillsamans med ljuvliga Blomstermoroten ‘Dara‘, för att skapa lite höjd och få vackra färger. Det är nog inte omöjligt att det slinker in ett par maffiga rävsvansar här också.

3. Baljkvarteret
Baljväxter är viktiga eftersom de binder kväve i jorden, och på så sätt förbättrar jordens näringsinnehåll till kommande grödor. Jag brukar främst odla Sockerärtor, men även lite bönor. Här är ‘Norli ‘en favorit, tillsammans med läckra purpurlila ärten ‘Shiraz‘. Här kommer jag samodla blommor som är lite lägre och håller sig framför. Blomsterkrasse ‘Ladybird Rose’ är en vacker sort och krassen anses dessutom kunna locka till sig bladlöss, vilket håller dem borta från baljväxterna.
Varför odla tillsammans
- Ärtor – en av de bästa växterna för att binda kväve.
- Bönor – lättodlade och näringsrika.
- Sockerärtor – behöver ett klätterstöd men ger riklig skörd.
Bra kompisväxter
- Majs – fungerar som ett naturligt klätterstöd för bönor.
- Squash – sprider ut sig på marken och håller ogräs borta.

4. Kvarteret för betor, sallat och kronärtskocka
I sista kvarteret samlar jag grödor inom asterfamiljen och amarantfamiljen. Rödbetor är en favorit som är så lättodlad och alltid ger bra skörd. Här samsas den ofta med Mangold och en kant av spröd sallat. Jag samplanterar gärna med Jätteverbena. Här brukar jag också få in lite mer Lejongap och i år funderar jag på en kant av Petunia.
Odla tillsammans:
- Rödbetor – lättodlade och bra för jorden. Här är ‘Boro‘ en favorit som ger stora fina betor.
- Sallat – fungerar som marktäckare, håller jorden sval och fuktig. Jag odlar alltid favoriten ‘Little Gem’
- Kronärtskocka – skapar höjd och är ju galet gott.
- Mangold – en vacker grönsak som kan användas till grytor.

Att samplantera blommor och grönsaker
Att samplantera med blommor har också andra fördelar, och bidrar inte bara till att det blir vackert.
- Skydd mot skadedjur – Ringblommor och tagetes avskräcker exempelvis bladlöss och nematoder.
- Pollinering – Se till att du har blommor som lockar bin och fjärilar som hjälper till att pollinera dina växter för större skörd
- Markskydd och näringsutbyte – Högväxande grönsaker som majs kan ge skugga åt lägre växter, medan vissa blommor hjälper till att tillföra näring till jorden.
Några av mina absoluta favoritkombinationer
Kronärtskocka och Jätteverbena
Att kombinera Kronärtskockor och Jätteverbena – det blir magiskt vackert! De svävande lila blommorna tillsammans med de maffiga skockorna är en osannolikt vacker kombination. I år odlar jag Kronärtskocka ‘Green Globe’ och Jätteverbenan ‘Vanity’

Palmkål och Lejongap
Den mörka palmkålen är inte bara vacker, den blir alldeles utmärkt att använda som familjens favorit – Palmkålschips. Bland kålen låter jag spiror av färgglada lejongap poppa upp. Men också zinnior är vackra mellan kålen.

Grönkål och Sommarrudbeckia
Familjen älskar grönkål och jag odlar både vanlig grön kål och den purpurfärgade Scarlet. Det finns de som menar att purpurfärgad kål inte äts av sniglar i samma utsträckning. De år jag odlat den skulle jag nog gissa på att det faktiskt ligger något i det, för de har inte knaprat lika mycket på den lila, läckra kålen.
Sommarrudbeckian är så himla tacksam och jag älskar dess olika färgskiftningar. De mustiga färgerna passar perfekt mellan kålplantorna.

Några sista tips på vägen
Några sista tips innan du sätter igång med planeringen.
- Variera höjden på växterna – Högväxande grönsaker kan ge skugga åt de mer känsliga växterna och högt växande blommor skapar höjd och väver ihop planteringarna.
- Planera med pollinatörerna i åtanke – Blommor och örter hjälper till att locka viktiga bin och fjärilar.
- Lägg in dina växtplatser i Oh!Garden-appen. Då kan du hålla koll på vad du odlar under åren och lättare skapa en växtföljd.
Är du osäker på vilka växtkompisar som passar ihop? Då kan du också kika in på samplanteringsförslagen i appen.
Lycka till med din blomstrande grönsaksodling! /Anna