Planera nästa odlingssäsong – såhär gör jag

Det finns ju olika typer av odlare. Det är de som freestylar, köper de fröer man vill ha och sen bara kör. Sen finns det de som vill planera, komma framtill vad som ska odlas och hur de ska genomföras. Jag tillhör den gruppen och jag tänkte gå igenom hur jag brukar planera inför varje säsong och hoppas på att inspirera dig till nya tankar eller idéer kring din odling och planerande!

1. Hur ska du odla?

Ska du odla som tidigare år? Lika många odlingsbäddar, lådor och krukor? Eller ska det läggas till eller tas bort något? Ska du kanske sätta ihop köksträdgården med blomsterodlingen eller blir det enbart grönsaker i år?
Ja, det är frågor jag inte kan svara på utan det är vad du vill göra och nå med din odling. Men de här frågorna brukar jag alltid utgå ifrån och de brukar dyka upp när vädret är som på bilden ovan. När snön har kommit!

Från mitt egen sida så går tankarna att minska blommor men tillföra mer grönsaker nere i odlingen med blommorna. Det blir en härlig blandning av blommor och grönt men också för att alla blir kopplade till automatiska vattningen! Jag är även sugen på att anlägga en kryddträdgård vid växthuset.

2. Inventering!

Dags att kolla vad för fröpåsar vi har i högen, lådan eller fröpärmen! Jag börjar alltid att se över vad för fröer jag har kvar sen tidigare säsonger. Vad behöver jag komplettera med för att kunna utnyttja de platser som bestämdes under punkt 1?

Det här är en del jag inte kommit till än. Men suget att kolla i fröpärmen blir bara större och större varje dag. Den lär nog öppnas inom snar framtid! Utifrån den kan jag se vilka grönsaksfröer och blomfröer jag kommer behöva lägga till. Jag vet att det finns en del att komplettera inför nästa år.

Förut gjorde jag excel/kalkylark för att ha koll på mina fröer och när de ska komma i jord. Men inte längre, nu utgår jag från den informationen genom att lägga fröerna i rätt månad i pärmen. Jag har 12 flikar och varje flik står för en månad när det ska sås. Mindre men effektivt jobb, rekommenderar detta starkt! Eller fliksystem i låda. Det tror jag är ett riktigt bra sätt det med.

3. Förbered dig i tid!

Hur då? Jo, genom att kolla, har du krukor, jord, etiketter eller andra tillbehör för att kunna börja odla? Om inte, köp in det i tid så du kan köra igång när det väl gäller. Genom att vara förberedd har du lagt ut pengarna för den kostnaden i god tid och du minskar risken för en stor summa när du behöver allt. I december, januari och februari blir det uppdelade kostnader. Ja, det kostar fortfarande lika mycket men hålet i plånboken blir mindre.

Detta är en del jag behöver bli bättre på. Dock kommer jag bara behöva köpa etiketter i år och jord. Etiketterna beställer jag nog nu i december faktiskt.

4. Vad behöver du förbereda i trädgården?

Behöver du jordförbättra, skapa en kompost, fixa en vattentunna eller liknande? Det kan faktiskt vara bra att fundera över redan nu. Du kan då mentalt förbereda dig och det kan upplevas mindre överväldigande med din trädgård. Det kanske bara är tre saker utöver utplanteringen och kanske är något som kan fixas i förväg? Perfekt! Vi vill ju inte att trädgården och odlingen ska förknippas negativt.

Jag vet att jag måste planera en kompost för jag vill kunna lägga växtrester mm men även för att kunna skapa min egen jord och bidra med mikroliv. Vi behöver ta hand om jordarna vi har och hur häftigt är det inte att skapa en egen jord? Jag kommer även tillföra mer mull i min jord och varför jag kommer göra det kommer vi snacka om i ett inlägg längre fram. Det har med det jag har lärt mig i marklära hittills att göra!

5. Nu kan du slappna av…

och invänta den kommande odlingssäsongen! Din plan är klar och du vet nu vad som behövs köpas, förberedas mm inför första sådd. Det är så nära tills vi får börja så, det är bara någon månad kvar!! Jag börjar nog i slutet av januari tror jag. Jätteverbenan ska jag så då. Men lite längre tills vi kan pilla i trädgården men den tiden kommer. Innan dess får vi gulla med de tidiga sådderna.

Hoppas du gillade tipsen och blev inspirerad.

Vi hörs!
/Malin – plantornas