Ta en stickling av jätteverbena

Det finns en hel del växter som du enkelt kan föröka genom att ta sticklingar på. Jätteverbena är en av de och det passar extra bra för dig som vill få fler plantor eller kanske dela med dig till en vän. För mig passar det väldigt bra i år då jag misslyckades med frösådden. Då tar jag sticklingar på den enda plantan som grodde och jag tar på den köpa plantan från en handelsträdgård.

För att ta en stickling behöver du

  • En ren och bra sax
  • En eller flera krukor fylld med jord
  • En eller fler plantor av jätteverbena
  • En vattenkanna med vatten

Jag använder mig av vanlig planteringsjord och en kruka i som är ca 7,5 cm i diameter. Saxen är en liten kryddsax och därför perfekt att klippa mindre stjälkar eller sticklingar av. Jag använder den även när jag tar pelargonsticklingar mm.

Det första jag gör är

Att vattna krukorna. Jag vill att sticklingen ska komma direkt i kontakt med en fuktig jord. Om jag vattnar när sticklingen sitter i en torr jord så kan sticklingen åka runt i krukan och man kan bli tvungen att göra om jobbet. Därav vattnar jag jorden först.

Sedan är det dags att klippa!

När du ska klippa din stickling så gör du det ovanför ett bladpar. Jag klipper ungefär som bild 1 och 3 ovanför denna text. För vid varje bladpar (de två stora bladen som går ut från samma höjd på stammen) kommer då nya stammar. Genom att klippa här kommer du få en buskigare planta då du går från en stam till 2 kommande stammar.

Dags för sticklingen att komma ned i den fuktade jorden

Nu när du har din stickling så är det bara för dig att försiktigt stoppa ned sticklingen ned i din jord. Jag brukar trycka till litegrann runt själva stammen så den står stadigt. När du har gjort denna har du nu påbörjat en eller flera olika plantor av din första planta! Hur häftigt. Ett miljövänligt och snällt sätt att föröka sina plantor.

KLART!

Snyggt jobbat. Nu har du tagit din första stickling och vad gör man nu? Jo, det jag gör är att de får hamna i en liten kuvös. Jag använder mig av odlingstråg med lock som den till höger. Men det fungerar även att köra med vanliga plastpåsar. Detta ger den lilla växthuseffekten och jag upplever att sticklingar tar sig bättre på detta sätt.

Lite tips när du har tagit stickling

  • Det går också att rota utan “låda” och plastpåse. Det kan ta lite tid och de kan se hängiga ut en längre tid men det är oftast normalt.
  • Håll även jorden fuktig under tiden den rotar sig! INTE blöt, utan fuktig!
  • Ha inte för mycket blad på själva sticklingen, det tar för mycket energi av plantan.

Detta sätt att ta sticklingar fungerar riktigt bra på palettblad också.

Lycka till med sticklandet!

/Malin – plantornas