Det här är ett inlägg i betalt samarbete med Neudorff
Maj är en hektisk och samtidigt njutbar tid för oss trädgårdsälskare. Plantorna står och trampar och börjar bli sugna på att komma ur trånga brätten. Rosorna ska klippas, perenner gödslas och vi ska också passa på att stanna upp och njuta värmens återkomst – hetsnjuta som jag brukar kalla det. Nu börjar också den ständiga kampen – de små skadekrypen börjar nämligen också få vårkänslor och är hungriga.
De dyker ofta upp när allt växer och grönskar som bäst. Som rosälskare så är det inte ovanligt att de börjar krylla på knopparna just precis då man längtar som allra mest efter bristande knoppar. De ger sig dessutom gärna på de små späda plantorna, med saftiga späda skott, som man gullat med i flera månader. Men jag har några tips som jag vill dela med mig av, som hjälper mig i kampen mot de små krypen!
Hur vet jag att jag har bladlöss?
Förra året var det många med mig som upplevde en fullständig bladlusinvasion. Det var inte svårt att se att bladlössen härjade runt, eftersom plantorna var fullkomligt fulla av små löss. Ibland kan det däremot vara lite svårt att se att det är just bladlöss som angriper växterna. Men det går att se tecken på angrepp även om man det inte kryllar av löss.
- Håll utkik efter lössens Honungsdagg – som gör bladen klibbiga
- Små vita rester på plantorna, är skinnrester som bladlössen släpper och som man kan upptäcka när man tittar på bladen.
- Leta myror! Myrorna älskar bladlössens honungsdagg och kan till och med mjölka de små lössen. Finns det myror – är det stor risk att det finns löss.
- Efter en längre tids angrepp kan bladen veckla ihop sig eller bli buckliga. Även bladens färg kan påverkas och de ser hängiga ut.
Mina bästa tips på hur du kan får bort bladlössen
Om du nu ett lusagrepp på plantorna, agera direkt! Lössen suger bladsaft ur växten och speciellt små plantor påverkas hårt av bladlössens framfart.
Spraya med effektivt växtskyddsmedel – använd Neudorffs Bladlöss Effekt
Förra året testade jag ett riktigt bra medel från Neudorff. Medlet heter Bladlöss Effekt och sprayas enkelt på bladen. Eftersom det är biologiskt nedbrytbart kan det användas på alla sorters växter, även ätbara grönsaker, frukt och bär. Jag använder det både utomhus och inomhus. Jag sprayar hela växten som är angripen och låter det verka. Lössen dör omedelbart, och lämnar inga farliga restämnen i naturen, utan bryts ned biologiskt. Det är så himla enkelt att använda: Du sprayar och låter det verka! Medlet är en såpaprodukt med naturliga fettsyror och kaliumsalter och det kan därför även användas i ekologisk odling.
Har du större områden som ska behandlas kan du med fördel välja Neudorff Skadekryps Effekt koncentrat istället, produkten verkar på samma sätt som Bladlöss Effekt. 250ml koncentrat räcker till cirka 12L färdig lösning, perfekt att blanda i tex tryckspruta om du ska behandla träd eller buskar.
Förebygg genom att inte låta växter torka ut
Bladlösssen trivs bäst när det är torrt. För att minska invasionen är det alltså bra att se till att plantorna vattnas regelbundet. Det här är inget som hjälper över tid, men kan minska mängden. Du kan också spola bort bladlöss med en hård vattenstråle, på lite större växter, såsom rosenbuskar. Det här fungerar dock främst som komplement till att spraya lössen med Neudorffs Bladlöss Effekt, men kan vara bra om du får en stor invasion.
Var förberedd för invasion
Det är bra att ha en färdig plan, innan du drabbas av angrepp. Minns ni förra årets fullständiga invasion? Knappt hade rosorna börjat få knopp och dahliorna planterats ut, förrän de fullkomligt invaderade plantorna. Lössen gillar när det är varmt och torrt, vilket var fallet förra året (i alla fall försommaren), innan det blöta vädret kom.
Förbered dig i tid och var redo genom att köpa hem Neudorffs Bladlöss Effekt eller Skadekryps Effekt Koncentrat så du har hemma. Håll sen koll på växterna genom att kolla efter tecknen jag beskrev i början av inlägget. Att gå till angrepp tidigt är nämligen det bästa medlet för att bli kvitt dem.
Nu hetsnjuter vi försommar och gör oss redo för kampen mot skadekrypen! /Anna