Odla din egen brudbukett

Ska du gifta dig framöver? Funderar du på att odla dina egna blommor till bröllopet? När vi gifte oss i september förra året hade jag (och ett par fina vänner) odlat alla blommor som vi använde för att dekorera kyrkan och festlokalen med liksom alla blommor/växter i brudbuketten. Det här inlägget kommer handla om blommor till brudbuketten (och ev tärnbuketter) och i nästa inlägg återkommer jag till dekorationer och några tips på enkla diy med blommor till bröllopet.


 Foto: Olivia Flodén @fotoliv.se

Fundera kring färger och vilken känsla du vill förmedla

Genom åren har jag haft turen att få göra ett antal brudbuketter. Det är något av det roligaste och mest ärofyllda man kan göra men också lite läskigt eftersom man inte kan göra om buketten en annan gång. Blommorna måste vara som vackrast precis den där dagen.

 

Om du har tänkt att odla blommorna till buketten själv är det därför klokt att snarast tänka vilka färger och och vilken känsla du vill att buketten ska ha snarare än att bestämma exakt hur den ska se ut. Då blir det inte katastrof om någon blomma inte hinner slå ut eller om den hinner blomma över. 

 

Vi gifte oss den 30 september och jag visste redan på förhand att det fanns en (liten) risk att frosten skulle hinna slå till. Nu hade vi tur och årets första frost kom någon vecka senare. Men frostrisken fanns hela tiden med i planeringen. Jag odlade dahlior i krukor som jag kunde skydda mot frost, hade satt perenner som är fina på hösten och visste att jag ville få in en hel del blad i buketten. Färgmässigt ville jag ha en mix av gult, rost och rosa. Pricken över i blev de gula rosorna (Wollerton Old Hall) som slog ut precis i tid. Buketten blev allt jag hade kunnat önska mig och lite till. Jag gjorde även min mans corsage i färger som matchade brudbuketten. Nedan har jag listat alla växter i min bukett:

  • Röllika Summer Pastels
  • Ros Wollerton Old Hall
  • Blad från pion, eucalyptus och lönn
  • Mattram
  • Zinnia Queen Lime Red
  • Dahlior Night Silence och Brown Sugar
  • Nypon från honungsros

Foto: Olivia Flodén @fotoliv.se

Ett annat tips är att tänka på när du plockar blommorna och hur du förvarar dem fram tills bröllopsdagen. Vi gifte oss en lördag och skördade alla blommor på torsdag kväll. Optimalt är att skörda blommor tidigt på morgonen när de är som mest spänstiga. Använd skarp kniv och sätt direkt i vatten. Vi skulle göra alla arrangemang inklusive buketter på fredagen och jag ville att blommorna skulle stå och dra vatten över natten och plockade dem därför på kvällen. Ytterligare en anledning till att jag ville att de skulle stå över natten var att jag ville se om några blommor vissnar direkt. Nu höll sig i princip alla blommor fint till bröllopsdagen. Vi förvarade dem i sval källare hemma och sen i festlokalen som även den var lite kallare än rumstemperatur.


En brudbukett jag gjorde till en vän som gifte sig i maj. Alla blommor utom prärieklockan (som går att odla från frö men oftast blommar lite senare) är odlade i min trädgård.


Tips på blommor för olika årstider

Vilka blommor är fina i en brudbukett? Det är givetvis en smaksak och beror på vilken känsla du vill skapa. Mitt enda tips är att välja blommor i säsong, vilket såklart är en självklarhet om du odlar blommorna själv. Här kommer några tips per månad/årstid (baserat på när blomningen inträffar här hos mig i zon 2/3):

Mars/april

Julrosor
Pärlhyacint 
Narcisser
Kvistar drivna i blom (tex spirea och körsbär)

Maj

Tulpaner
Liljekonvaljer 
Ranunkler (om du förodlar redan i januari) 
Anemoner (samma som ovan)
Syrén (i slutet av maj) 
Förgätmigej 
Silverpäron 

Juni

Ranunkler 
Anemoner
Pioner 
Löjtnantshjärta 
Daggkåpa
Prästkrage
Akleja
Astilbe
Lejongap (om du sår dem tidigt) 
Tidiga rosor 

Juli och augusti

Sommarblommor. (Mina favoriter till bukett är risp, sommarrudbeckia, zinnia, luktärt, dahlia, sommarflox, solrosor och blomstermorot) 
Rosor 
Bladväxter av diverse slag, tex eucalyptus (går att ibland skörda tidigare om du sparat en planta från tidigare år) 
Lavendel 
Brudslöja 

September och oktober 

Vackra blad från tex lönn och eucalyptus 
Nypon 
Perenner (t.ex. höstsilverax, höstanemon och röllika)
Dahlia 
Sommarblommor (lejongap, rosenskära, amarant och sommarrudbeckia håller sig fina här fram till frost och ibland även efter)
Hortensia av olika slag 
Remonterande rosor 

Somrig brudbukett med dahlior, zinnior, sommarrudbeckia, rosenskära, luktärt och vädd.

Hoppas du blir inspirerad att odla blommor till ditt bröllop. Och om du inte odlar själv – välj blommor i säsong från någon av alla duktiga odlare som finns i Sverige! I nästa inlägg kikar vi på enkla blomsterdekorationer till festlokalen!