Vår trädgård och tips för nya trädgårdsägare

Kanske har du en ny trädgård? Är den gammal eller ska du bygga upp något nytt? I detta blogginlägg kommer jag gå igenom mina tankar kring att ta över en gammal trädgård och vad som kan vara bra att tänka på när man är ny trädgårdsägare. 


Pallkrageträdgården kom till några år efter vi hade flyttat in.

Vår trädgård

När vi tog över vårt hus 2017 (vi flyttade dock in först 2019) fick vi en gammal trädgård på köpet. Här fanns stora buxbomsklot, vackra stenmurar och mängder med lökväxter men också övervuxna barrträd och fruktträd som sett sina bättre dagar. Jag är glad att vi ägnade de första åren åt renovering så vi hade möjlighet att se vad som fanns i trädgården och kunde bestämma vad vi skulle spara och vad som behövde tas bort eller göras för om för att passa våra behov. Några träd tog vi bort omgående eftersom de stod olämpligt till och var dåliga både för vårt och omgivande hus. I de fall det behövdes tog vi hjälp av erfarna arborister. 
Under pandemin tog vi tag i ett par större förändringar i samband med att vi behövde gräva ner dränering runt framsidan av huset . Vi grusade runt huset och gjorde även en ny grusgång med gårdsgrus ner till huset från infarten. En tidigare grässlänt jämnades till och vi byggde ett antal pallkragar som målades med slamfärg (bild ova. I bakhuvudet fanns redan planer på ett växthus på denna plats. Under åren som gått har vi långsamt fortsatt att sköta och underhålla trädgården. Vi försöker ta en del/en rabatt i taget för att det inte ska bli övermäktigt. Just nu är baksidan med sina överväxta träd i fokus. Det arbetet kommer ta tid.



Tips för dig med ny trädgård

  • TTT = Trädgård tar tid! Skynda långsamt och framför allt följ trädgården en säsong för att se vad som faktiskt finns där och vad som är värt att ta hand om. Fundera också vilka behov ni har och hur ni använder trädgården. Om det är en helt ny trädgård kan det vara bra att börja tänka på trädgårdens väggar (till exempel staket och häckar), tak (vilka träd vill ni sätta?) och golv (var någonstans vill ni ha gångar osv).
  • Utforska klimat, läge och jordtyp. Lär dig mer om växtzoner! Promenera i närområdet för att se vilka växter som verkar trivas i grannskapet. Rätt växt på rätt plats kommer ge dig bättre förutsättningar för att få växter som trivs. Om växterna trivs blir det mycket roligare att odla! 
  • Sittplatser: bygg inte en stor altan det första du gör utan en plan för hur den ska passa både ihop med trädgård och hus. Det är ofta bättre att testa sig fram först att se var någonstans i trädgården ni vill sitta. Mest sannolikt vill du ta flera sittplatser i olika lägen och med olika funktioner. 
  • Vill du inte vänta med att odla? Det är lätt att ryckas med av alla fina bilder på härliga växter i social medier. Satsa på pallkragar! Enkelt, hyfsat billigt och fungerar till mycket. 
  • Läs på och ta hjälp. Låna trädgårdsböcker på biblioteket eller köp på loppis. Tveka inte att ta hjälp av en arborist för att ta hand om träden eller anlita en trädgårdsarkitekt. Många erbjuder konsultationer om du inte vill ha hela trädgården planerad!