Nu är det dags för mig att skriva ett första inlägg här på bloggen och vad passar då bättre än att skriva om odlingsplaner och vad jag ska fröså 2024? Mitt främsta intresse är att odla blommor av olika slag och att göra buketter (även om det smyger sig in lite ätbart med jämna mellanrum). Det kommer med andra bli många inlägg som relaterar till just detta framöver. Jag odlar gärna dahlior, rosor och pioner samt mängder av sommarblommor och perenner. Varje år testar jag något nytt men har också många favoriter som återkommer år efter år.
Mina förutsättningar för frösådd
I år börjar jag tidigare än förra året för att om möjligt få till tidigare blomning. Jag förespråkar inte att så tidigt – om man inte har rätt förutsättningar för det. Faktum är att det oftast är bättre att vänta tills ljuset och våren kommer och jag sår det mesta i mars och april (även om jag har växtbelysning). Jag är ingen stor förespråkare av kallsådd även om jag kallsår enstaka växter. Anledningen är att jag vill ha mer kontroll över sådderna och att jag har varit med om att de grott för tidigt när jag har kallsått. Här på västkusten har vi ofta varmare perioder under vintern. Är det flera plusgrader finns alltid risken att fröerna gror för tidigt, därför kallsår jag oftast först i april.
Som alltid är det viktigt att tänka på förutsättningarna när det kommer till frösådd och förodling. Jag bor i zon 2-3 strax utanför Göteborg. Det innebär (generellt) att jag kan plantera ut de lite mer tåliga ettåriga frösådderna i april och de mindre tåliga i slutet av maj. Jag har goda möjligheter att ha frösådder under växtbelysning i en sval (normalt mellan 12 och 15 grader på våren) källare. Jag har ännu inget växthus där frösådderna kan mellanlanda men hade jag haft det så hade förutsättningar varit ännu bättre.
Hur jag använder soilblocks
Vissa växter passar fint att bredså i godislåda eller vindruvsask medan andra fröer sår jag i bretten eller i soilblocks. Inför den här säsongen har jag investerat i en soilblock Micro 20 (se bild nedan). Det är viktigt att jorden är finfördelad och att man därför antingen sållar jorden eller plockar bort grenar och klumpar. Fördelarna med att använda soilblocks är bland annat att sådden tar mindre plats inomhus och att rötterna blir kraftigare då de får mer syre. Beroende på när man sår kan man avstå omplantering men vill man plantera om är det smidigt att plantera om de små jordkuberna.
För att underlätta sådden med soilblocks tycker jag att det är bra att ha följande tillgängligt: bricka eller låda att sätta jordkuberna i, en liten burk att lägga fröerna i om de är små och fuktad grillpinne att plocka upp fröerna med. När jag har sått alla fröer brukar jag täcka dem med jord eller vermikulit (samtliga fröer jag sådde i helgen är små fröer som knappt behöver täckas så då tar jag vermikulit). För att få bra luftfuktighet täcker jag fröerna med plastfolie tills de gror. Jag gör små hål i folien med grillpinnen för att det ska komma in luft.
Vad jag sår i januari och februari
Vilka frön ska jag så i år och när? Nu i mitten av januari har jag sått följande:
- Penséer – Dessa brukar jag så senare men testar att så redan i januari med hopp om blommor i april/maj istället för i juni.
- Eucalyptus – Jag har sparat fjolårets plantor men sår några nya frön också. Bilden nedan visar min frösådda eurcalyptus i augusti 2023.
- Isländsk vallmo – Även dessa sår jag tidigt och hoppas på blommor i maj/juni. När jag har sått i mars har de blommat först i juli om det ens blivit några blommor då den här typen av vallmo inte vill ha det för varmt för att blomma. Se bild ovan.
- Krysantemum – Detta är en nyhet hos mig! Blir intressant att se om det överhuvudtaget går att odla dessa från frön! Vanligt annars är att köpa den som stickling och driva upp. Blommar sent på säsongen och därför sår jag tidigt.
Röllika (Achillea millefolium)
I februari kommer jag att så:
- Jätteverbena – Jag har lyckats bäst med kallsådd eller genom att placera fröerna i kylskåp i någon vecka.
- Sommarrudbeckia – Jag sparar alltid alla plantor från föregående år men sår nya varje år för jag kan inte få för mycket av denna underbara blomma.
- Blomstermorot – Även här har jag lyckats bäst genom att kallså eller genom att placera fröerna i kylskåp direkt efter sådd i någon vecka.
- Lejongap – Detta är en härdig ettåring (hardy annual) som tål att planteras ut tidigt hos mig. Jag sår i slutet av februari.
- Trädgårdsmattram – Ytterligare en härdig härdig ettåring som i landets sydligare delar kan sås på hösten. Jag fick mina fröer nu och sår dem därför istället i januari.
- Perenner av olika slag, såsom Röllika (Achillea millefolium Summer pastels) på bilden och stockros.
Är du nyfiken på vad jag ska så mer i år? Du hittar alla mina frösådder (sommarblommor) i app:en där jag heter Karin Ekberg. Väl mött och lycka till med sådderna!