Odlingzoner

När vi går på de fantastiska trädgårdshandlarna möter vi oftast på “odlingzon 1-5” eller liknande ord. Vad innebär det egentligen? Vilken zon tillhör jag? Låt oss fördjupa oss i det.

Dahlia Totally Tangeringe i Norrland

Varför kan inte jag i zon 6 ha ett magnoliaträd?

Jag har länge funderat på vad är det som gör att jag som bor i zon 6 (tidigare 7) inte kan ha ett magnoliaträd i min trädgård?
Jo, mycket har med klimatet att göra och det är säkert något du har hört om tidigare. Högre zon, tuffare väder? Absolut det kan stämma men mycket sitter även hos växten här.

För att ta det från början. I Sverige har vi 8 odlingszoner, 1-8 och sedan har vi fjällzon. Ju varmare klimat ju lägre zon. De varmare klimaten finner vi oftast efter kusterna då hav/vatten oftast ger ett mildare klimat. Men även höjden över havet påverkar detta. Ju högre upp = längre från vatten, då höjs oftast odlingszonen!

Men hur har växterna med detta att göra? Jo, deras invintringsperiod och tiden att gå i “dvala” spelar stor roll.
Många vedartade växter börjar redan här i zon 6/7 att gå in i den perioden här i Juli månad. De förbereder sig att vintern är på gång då vi har passerat sommarsolståndet och är påväg in hösten och vinterns mysiga mörker.
Alla växter har olika lång tid för denna invintring. Vissa behöver längre tid än andra, exempelvis magnolian, behöver ha en längre invintringstid än vad zon 6/7 kan erbjuda. Rötterna skulle förmodligen inte klara av kylan och trädet kommer då att ruttna/dö.

Detta gäller främst perenner men det påverkar även hur lång odlingssäsong vi har.

Basilika i högre odlingszon

Ju högre zon – desto kortare säsong

Min odlingssäsong i zon 7 utomhus är oftast kortare än flera personer. Säsongen 2023 varade till ungefär mitten på september. Då kom första frosten. 2022 kom frosten redan i månadsskiftet augusti-september. Det kan ta kål på många plantor och därmed avsluta en säsong för mig medan kan jag se flera ha sina blomstrande trädgårdar in i oktober.

Slutet av september är oftast allt väldigt blött och har gått in för vintervila. Blommorna bli hängiga, buskar och träd ändrar färg. Det märks tydlig att säsongen slutar tidigt här men även att säsongen börjar senare!

I vår kommer många plantera ut plantor tidigt, iallafall de som bor i lägre zoner då deras säsong startar tidigare än för oss upp i norr. Jag planterar ut när ungefär en vecka innan järnnatten har varit och för mig är månadsskiftet maj/juni!

Då ser jag till att vara redo med mina fiberdukar, det är för att kunna skydda dom ifall det skulle bli en kall natt. Här kan det vara smart att ha lite extra koll på termometern OM du planterar ut plantornas tidigare.

Odling av vitkål och grönkål i norrland

Är det sämre att odla i en högre zon?

Men bara för att vi har en kortare säsong betyder det inte att den är sämre. Det finns växter som mår bättre av det klimatet vi har i högre zoner. Exempelvis är det kål! Kålen trivs med långa ljusa nätter med svalare temperaturer. Det ger den en bättre smak och bra växtkraft.

Vi slipper även undan sjukdomar på buskar, träd och odling. Vissa av sjukdomarna på vedartade växter finns inte ens här i min zon! Det finns verkligen för och nackdelar med våra zoner oavsett var du tillhör. Det gäller att anpassa sig och hitta det som fungerar.

Vi kan även “förbättra” zonen i vår trädgård genom mikroklimat. Dock får det bli en cliffhanger för denna gång. Vi återkommer till det i ett framtida inlägg.

Nu hoppas jag på att min förklaring om zoner underlättade och gav er förståelse kring det som kommer att stå på skyltarna hos handelsträdgårdarna i vår.

Ha en fin vecka så hörs vi snart igen!

/Malin – plantornas