Jag är inte mycket för nyårslöften eller nystarter. Förutom när det kommer till min trädgården och odling. Här känner jag alltid att årsskiftet ger en chans till nystart, en tid då det bara finns möjligheter och inget kan gå fel, eller? Samtidigt har man ännu ett år av odlingshissar och dissar i bagaget. Vad tog jag med mig för erfarenheter från året 2023?
Peppad på att komma igång
Med jord i hela köket och fröpåsar i handen startar jag alltid året. Jag älskar känslan av att få ner frön till de grönsaker och blommor som behöver lite längre tid på sig. Detta är nystart för mig. Jag sår paprika, chili, aubergin, selleri och purjolök samt jätteverbena, eukalyptus och penséer. Och jag gör en plan för en ny odlingssäsong och reflekterar om vad som gick bra och mindre bra förra säsongen.
Men först lite kort om vem jag är
Jag heter Frida och älskar odling och trädgård, så pass mycket att hobbyn har blivit en livsstil och mitt instagram @odlaiharmoni fick en stor plats i livet. Vi i vårt hushåll som förutom mig består av min sambo Valle, döttrarna Nina, 16 år och Nova, 6 år samt hunden Maximus har målet att kunna vara självförsörjande på grönsaker året om samt att sambon jagar det kött vi lägger på tallriken. Att kunna leva av den jordplätt som är vår är helt fantastiskt, att veta exakt hur tomaten i tomatsåsen vuxit och gå ut en sommarmorgonen när daggen fortfarande ligger kvar och plocka jordgubbar till frukost är helt oslagbart.
Min tanke här är att ni kommer få följa med under mitt odlingsår 2024 och du kanske får ett och annat tips på hur du kan odla din egen mat och hur du kan ta hand om dessa fina råvaror. Men det kommer även mängder av blommor och kanske ett och recept 🌸
Tillbaka till reflektioner och tankar inför odlingen 2024
Så vad ska jag ta med mig och förändra till nästa år
- Odla det vi äter
- Flera odla flera gånger på samma odlingsplats
- Välja ut favorit dahlior och fokusera på dessa
- Jämn bevattning
Första punkten: Odla det vi äter.
Jag har en förmåga som jag tror att vi är många som delar att bli väldigt inspirerad och köpa på tok för många frön av mänger av nya sorter. Jag älskar att odla nya spännande saker men ska vi kunna bli självförsörjande är det extra viktigt att jag odlar sådant som vi faktiskt äter och i en lagom mängd. Men jag unnar mig så klart några nya spännande sorter, i år ska jag bland annat testa äppelgurka och svartrot.
Andra punkten: Odla flera gånger på samma odlingsplats
Nyttja ytan vi har. Vår tomt är en ganska klassisk villatomt med ungefär 600 kvm odlingsbar mark. Där ska även social yta och barnlek få plats så det är viktigt att kunna vara effektiv i sin odling och tänkta vilka grödor utvecklas snabbt och vilka långsamt. På så sätt kan man odla på ett ställe flera gånger och på så vis få dubbel skörd.
Punkt tre: Välja ut favorit dahlior och fokusera på dessa
Jag älskar dahlior och skulle vilja ha en hel äng med dem men tyvärr räcker inte ytan till och jag har bestämt mig att jag kommer vilja ha andra blommor i rabatterna med. Så jag kommer inte odla 50 sorter i år utan minska ner antalet så att alla jag älskar får plats och kommer till sin fulla rätt.
Punkt fyra: Jämn bevattning
Att ha jämn och bra bevattning kan vara avgörande både för plantans välbefinnande men även plånboken och miljön. Att gå ut och vattna med vattenslangen kostar både mycket tid och slösar på vatten. Så mitt mål är att detta är investera i ett ordentligt bevattningssystem.
Jag tycker att detta ska bli så kul och jag hoppas att ni vill hänga med mig här på bloggen 🌸