Har du köpt plantor med jätteverbena någon gång? Då vet du att det inte är gratis om man vill ha ett gäng. Därför tänkte jag ge några tips på hur du kan få massor av plantor för mindre än en hundring. Dessutom är det ganska enkelt och plantorna behöver inte ta så mycket plats inomhus.
Börja i tid
Jätteverbenan tar tid på sig från sådd till blomning och därför kan det vara bra att börja tidigt på året. Fröerna behöver en köldperiod för att gro och det har funkat utmärk att kallså dem i godislåda. Jag har läst att många tycker att de är kluriga att så, men nu har jag gjort på samma sätt i två års tid och skulle gissa att över 90% av fröna kikat upp. Ofta får jag ett femtiotal små plantor som jag planterat lite överallt i trädgården; i krukor, grönsakslandet och i perennrabatterna.
Jag har inte tagit egna fröer, men för den som redan har jätteverbena i trädgården är det såklart ännu billigare att ta egna frön. Istället har jag köpt en eller två fröpåsar.
Bredså i godislåda
Jag bredsår jätteverbenan i en godislåda (från lokala matbutiken) och den ställer jag utomhus. Jag har sått från mitten av januari till början av februari och det har passat bra utifrån sista frost. Eftersom de är ljusgroende så täcker jag bara med ett tunt lager vermiculit, som hjälper till att hålla fukten. Nu när snön ligger, så lägger jag också på ett lager snö och ställer i skugga. Då säkerställer jag att de får en köldknäpp (även om fröna du köper ofta är behandlade och det ofta inte behövas). När det börjar bli lite vårvärme och snön smälter så kommer också de små fröna få vatten. Det gäller att hålla koll om de börjar gro om det blir perioder av varmare väder. Det är också därför det är bra att de står skuggigt så inte solvärmen kan lura dem att gro lite för tidigt.
Jag brukar ställa in dem i vårt kallväxthus någon gång i början av mars och då brukar det hända grejer rätt snabbt, om de inte hunnit vakna till liv innan. När plantorna börjat kika upp så tar jag av locket. Den här tiden brukar jag ha dem tillsammans med mina andra sommarblommor som jag kallsått och som sedan får bo i mitt växthus med frostvakt.
Har man inget växthus kan man så i s.k. kallbänk för att uppnå liknande resultat.
Plantera om i djupa brätten
När de små plantorna kikat upp ur jorden så låter jag dem växa till sig. Eftersom många sagt att det är klurigt att få dem att gro så strösslar jag alldeles för många, så det brukar se ut som en liten gräsmatta i lådan. Och när de första riktiga bladen visat sig och de går att hantera så planterar jag om dem i brätten. Mina favoriter är brätten som är lite djupare och som rymmer 96 små plantor. I två år har jag nu fått så mycket att jag gett bort en hel del till vänner & grannar.
När risken för frost är över så låter dem vänja sig vid utomhusklimatet, som inte är lika skyddat som inne i det gosiga växthuset, sen planteras de ut.
I krukor, bland sommarblommor och i köksträdgården
Och vad ska man med så många plantor till? Jag har mycket lila och rosa i min trädgård och därför är de perfekt att använda som kompisväxter i köksträdgården, för att samplantera i sommarblomsbäddarna, men också i krukor. Jätteverbenan är som en vacker “vävare” i rabatten och passar fint på massor av ställen. De är eleganta, luftiga och svävar över andra växter. Där det passar och finns hål brukar jag sätta ner plantor.
Kanske blir de som allra vackrast i kombination med höga kronärtskockor? En kombination i min potager som jag har svårt att inte odla varje år.
Toppa och ta sticklingar
Jätteverbenan blir både hög och tar plats, så ge dem ordentligt med plats när du planterar ut. För att få en riktigt buskig och fin planta är det bra at toppa plantorna när de blivit lite större. Då kan du också passa på att ta sticklingar – och få ännu fler plantor!
Klipp bort toppen, precis ovanför ett bladpar. Stick sen ner de avklippta skotten i en kruka med fuktig planteringsjord. Orkar du inte hålla på med sådd? Du kan också köpa dig en eller ett par plantor och klippa av sticklingar på samma sätt, ovanför ett bladpar. Ta-da!
Håll koll på sådderna
Jag har skrivit ner i min kalender i Oh!Garden när jag sått Jätteverbenan och här har jag också gjort små inlägg i min bilddagbok för att minnas vad som gått bra och mindre ba. Kika gärna in hos mig i appen, så bjussar jag på mina dagboksinlägg och bilder från odlingen. Med hopp om lila blomstring! / Anna