Så kom den första frosten. Den som sätter punkt för stora delar av odlingssäsongen. Dahiorna ska upp och trädgården städas inför vintern. Samtidigt älskar jag hösten i trädgården. Den klara höga luften och lugnet efter en odlingssommar ger mig alltid ny energi att starta nya projekt. Jorden är fuktig och det är en perfekt tid att plantera och flytta perenner. Lökarna pillas ner i jord och vårplaneringen sätts igång.
Ny Entrérabatt
I höst har det blivit inte mindre än två nya stora perennrabatter. En av de stora ytorna för snittblomsodling har jag gjort om till en mer lättskött perennrabatt. Jag tog hjälp av grymma trädgårdsdesignern Christine på Tidernas Trädgård, för att få ner en skiss på tankar jag haft i huvudet. Jag ville ha en romantisk rabatt, med runda former och blomning och grönska året om. Allt i min favoritfärgskala med rosa, silvriga och lila toner.
Det blev flera nya spännande växter i rabatten. Här kommer runda Havtornsklot samsas med klassiska perenner och vintergrönt. Jag ville återanvända färgskalan och vissa trotjänare som jag redan har i trädgården. Det höstsås rosa vallmo och stäppsalvian får samsas med lägre marktäckande växter, såsom rosablommande backtimjan och silvergöna lammöron. Längs med staketet så har jag planterat massor av vitblommande vintergröna, som förhoppningsvis skapar en grön matta året om. Här klättrar också min favorithortensia Paul Farges över det gröna staketet. Och sen har vi Tovsipporna – som jag förälskade mig i när jag såg dem i en trädgård förra året. Avslutningsvis öste jag på med dessa narcisser i grupper;
- Bridal Crown
- Manly
- Obdam
- Delnashaugh
- Sir Winston Churchill
- Ice King
Du kan givetvis kika in på växtplatsen i appen. Här finner du alla växter på växtplatsen och kan följa rabatten från plantering till blomstring (förhoppningsvis!)
Man ångrar inte en satt lök – eller sisådär 500 stycken?
I år tänkte jag inte sätta lika många lökar, utan vara lite mer återhållsam. Nä, så tänkte jag förstås aldrig. För det blir ett helt gäng lökväxter som förhoppningsvis poppar upp till våren. I de nyplanterade perennrabatterna så har det kommit ner flera hundra narcisser. Eftersom jag inte har så många tidigblommande vårblomster så har jag också petat ner massor av snökrokus.
Jag har stora problem med rådjur, så det är alltid lite av en chansning med tulpaner. Det har hänt att jag dukat upp till ett smörgåsbord som de smaskat i sig innan jag ens hann se så mycket som en knopp. Men jag kommer att fortsätta spruta på med fårtalgsmedlet Trico Garden (tips!) och jag kommer också ta fasta på förra årets vinnande koncept – att plantera tulpaner i köksträdgårdens bäddar. Eftersom de omgärdas av kastanjestaket så får de nämligen vara ifred. Tulpanerna har ännu inte kommit i jord, men förra året tog det till mitten av november, så än finns tid!
Jag har köpt 15-20 olika sorters tulpaner som ska odlas i år. Förra årets fina kombination i lökbädden kommer åter, men i år har jag istället tänkt att La Belle Epoque och Queen of Night får sällskap av liljeblommande White Triumphator.
Jag ser också fram emot ett gäng nyheter som ska testas också. Alla sorter ligger såklart i appen om ni vill kika in.
Höstfärger i trädgården
Jag gillar hösten i trädgården. Även om jag har en bit kvar att få till färgsprakande höstträdgård, så har jag börjat att tänka till kring växter som är fina även på hösten. Höstastern och Ljungaster är två favoriter, tillsammans med Solhattar och doftande höstflox. För att inte tala om Höstanemonerna. Men även rosor och nävor fortsätter att leverera och det gröna staketet lyses ännu upp av fantastiska ceriserosa rosen Morden Centennial.
Syrenerna i kruka har verkligen blivit en vacker addition när det kommer till vackra höstfärger i trädgården. Jag kan inte säga att de planterades av den anledningen, men jag njuter av de färgsprakande löven på dvärgsyrenen varje gång jag passerar.
Plantera häck & Skörda
Hösten är ju också en bra tid för att plantera häck och det är något jag kommer att fylla på med mer framöver för att skapa rumslighet. Med vår framsida fick vi börja från noll när vi byggde huset, så här behövs verkligen höjder och rum. Under hösten planteras därför både Japansk Järnek och en bokhäck.
Och nej, det är ju faktiskt inte helt slut på blomster och skörd riktigt ännu. För även om frosten kommit på besök finns faktiskt ännu växter att skörda.
Summera året och planera för nästa
Det har varit en hektisk sommar och höst. Jag har inte helt hunnit dokumentera trädgården, men jag har varit flitig med kameran och när lökarna är nere, rosorna bäddats om och perennerna är i jord så ser jag fram emot att summera trädgårdsåret 2023 i appen. Jag kommer såklart också börja planera för nästa år. Vilka kombinationer får vara kvar, vilka sorter åker på komposten. Och vilka spännande frönyheter kommer dyka upp när fröfirmornas frösläpp börjar dyka upp från november och framåt. Då är jag redo! Redo att ta mig an och blicka fram emot ytterligare ett trädgårdsår! /Anna