Förläng vaslivet – så får du dina buketter att hålla bättre i vas!

Äntligen går det att plocka in mängder av buketter från trädgården! Efter en riktigt tuff odlingssäsong med först kyla, sedan torka, sedan kyla igen och regn har äntligen trädgården börjat blomma ordentligt. Jag som nästan gett upp hoppet om mina snittblommor kan nu plocka minst en bukett om dagen att fylla huset med. För att dina buketter ska hålla i vas så finns det några saker du kan tänka på!

Små tips som gör stor skillnad

Det behöver inte vara så avancerat. Bara genom att tänka på några få småsaker så kan du förlänga vaslivet för dina blommor avsevärt. Jag brukar tänka på:

  • Använd en vass och ren kniv (eller sekatör) när du skördar blommorna.
  • Den bästa tidpunkten på dagen för att skörda blommor är på morgonen, när blommorna har spänstiga stjälkar.
  • Snitta ovanför ett bladpar.
  • Ställ direkt ner blommorna i en hink med kallt vatten och låt blommorna stå och dra svalt några timmar innan du placerar dem i vas.

När du sedan ska sätta i blommorna i vasen, se till att vasen är ren. Gör ett nytt färskt snitt i varje stjälk och viktigast av allt; ta bort alla blad från stjälken längst ner så att inga blad hamnar i vattnet. Det är plus i kanten om du kan ställa vasen svalt om natten och om du byter vatten varje dag (även om jag i ärlighetens namn ska säga att jag sällan är så ambitiös).

Gör egen blomsternäring – av det du redan har hemma

Att tillföra näring till dina blommor förlänger också vaslivet. Och nej du behöver inte köpa näring utan gör istället din egna av det som redan finns hemma i skafferiet – fiffigt va? Du behöver:

  • 1 liter vatten
  • 2 tsk ättiksprit 12%
  • 3-15 sockerbitar (antal beror på blomma, desto hårdare stjälk desto fler sockerbitar)

Blanda alla ingredienser i vasen och rör om tills sockret löst upp sig, sedan sätter du i blommorna. Sockret ger blommorna näring och ättikspriten drar ner ph-värdet som minskar uppkomsten av bakterier i vattnet. Smidigt va?

Det är nu det händer – efter månader av sådder, bärande, vattnande och oro – äntligen kommer belöningen. Det är få gånger jag känner mig så rik som när jag strosandes i trädgården får plocka egna buketter. Genast glömmer jag allt jobb och det enda jag kan tänka på är vilka sorter jag ska satsa mer på nästa år och vilka som faktiskt gjort sitt i min trädgård. Allt detta dokumenterar jag såklart i appen Oh!Garden, där heter jag @Faggemåla. Vi ses där trädgårdsvänner!