Mina dahlior 2024

Herregud, vad mina dahlior har blommat i år. Så fantastiska och vad de har dekorerat min trädgård fint. Vi går igenom vilka jag har haft i år. Kanske finner du en ny favorit?

1. Café au lait

Dahliornas primadonna. Alla som har haft en dahlia hemma har nog hört talas om denna? Jag var utan den ifjol men saknade den för mycket så den fick komma tillbaka till min odling. För hur kan man motstå denna skönhet med dess stora tallriksdahlia?

2. Copper boy

Här har vi en som blommade mycket men föll mig tyvärr inte i smaken, den var mycket ljusare än vad jag trodde. Men den lever upp till sitt namn för den är verkligen kopparfärgad! Annars fin bolldahlia.

3. Iced tea

Men här har vi en dahlia som tog mig med storm. Så små och söta blommor men en mjuk orange färg. Den va så behaglig och fin i buketter, denna återkommer nästa år! Denna variant ger små blommor.

4. Lindas Baby

Men ingen har väl missat min favorit? Lindas baby är otroligt svårslagen i mina ögon. Dock blommade den inte så mycket för mig i år, jag tror det var för att jag testade ta stickling på den så den fick “börja om”. Jag skippar det nästa år så jag får njuta mer av min favorit. Lindas baby, som ni kanske ser, är en bolldahlia.

5. Mango Madness

Denna dahlia kämpade in i sista sekund. Jag fick en blomma på den men ack så vacker! En varm, ljusare orange med spretigare utseende och klassas som dekorativ jätte. Det kan jag hålla med om att den är!

6. Milena fleur

Den sockersöta, underbara Mondriaan. Aah, hur mjukt och härlig ser den inte ut? Med svagt skimmer i kronbladen lös den upp med sin klubbliknande färg. Ni minns dom där runda klubborna som är rosa och gul? Den tänker jag på när jag ser denna dahlia.

7. Mondriaan

Ingen rättvis bild av denna dock men oj så sockersöt! Lite liknande Milena fleur men mer pastellig och mer gul mitt och rosa kanter på denna. Också en sockersöt som blir otroligt fin i mer ljus. (Denna stod lite bakom övriga dahlior)

8. Orange perception

En mindre favorit hos mig i år. Den var fin i mina gula buketter men ingen jag kommer behålla. Om den klarar övervintringen flyttar den till min mor och far i vår.

9. Sebastian

Ni förstår att jag gillar denna va? Den är väldigt lik lindas baby men den är lite mörkare och helt fantastisk. Denna kommer garanterat vara kvar! Hoppas även den överlever vinterförvaringen.

10. Strawberry cream

Denna dahlia var en av de första som blommade hos mig i sommar. Den ser verkligen ut som en glasslåda med jordgubbssmak. Några mörkrosa/röda strödda sträck i det vita. Så fin och bra hållbarhet i bukett.

11. Sweet suzanne ?

Jag vet faktiskt inte om jag fick rätt sort av denna om jag jämför den med bilder men det är så olika från bild till bild också. Så jag vågar därför inte säga om det är rätt sort eller inte. Oavsett, den kommer inte få vara kvar. Lite för skrikig gul för min smak.

12. Totally Tangerine

Ååååh, en av mina favoriter. Denna sort har alltid varit tidig och gett mig många blommor. Lika så i år. Jag hade den för första gången ifjol och nästa år ska den få följa med in i nya säsongen. Jag gillar dens enkelhet jämfört med övriga dahlior jag har haft.

13. Tanita

Tallriksdahlia som jag är lite kluven över. Den är riktigt fin men nånting tar emot. Färgerna och kontrasterna i den är väldigt fin och den är lite mindre än Café au lait. Men jag tror den behöver en sommar till. Knölen av denna delade sig när jag tog upp den. Så då får den en chans till. Det blir alltså en knöl till mig och en till min kära mor och far, hihi!

14. Wizard of Oz

Denna lilla sötnos är enligt mig ett måste i sin trädgård för HERREGUD så söt den är! Små runda blommor med en perfekt rosa färg. Åh, så söt!

15. White Wizard

Snarlik föregående bara att denna var hel vit hos mig! En keeper. Bra dahlia att skapa kontraster med.

Summering av dahliaåret 2024

Det har varit ett väldigt bra dahliaår för mig i år och den nya odlingen har levererat! Riklig blomning och fantastiska buketter har jag kunna skapa med de. Ni kommer få se buketter jag har skapat längre fram. Men självklart så lyckades jag inte med alla dahlior. De som jag misslyckades med/ingen blomning eller dog tidigt är

Sen hade jag faktiskt några dahlior som inte dök upp alls såsom

  • Bacardi – som jag blev förälskad i ifjol, den visade sig inte alls.
  • Brown sugar – så tråkigt, men får se om jag ens försöker med den nästa år. Kanske hittar nån mer spännande
  • Maya – va så taggad på denna men den dog..
  • Platinum blonde – så tråkigt att den också dog efter plantering..

Inför nästa säsong

Ja, tankarna går redan i nästa säsong och jag har funnit några nya jag är sugen på. Men jag har inte riktigt bestämt mig för om jag ska ha de eller inte utan de väljer jag nån gång i vintern, gärna när man längtar till att få dra igång godingarna. Men hittills har jag hittat dessa som jag är sugen på.

  • Salmon runner
  • Miss Anne Francis
  • Giovanna
  • Pink runner
  • Doris duke

Men tills jag startar igång de hoppas jag att de jag har klarar vinterförvaringen och att även du är nöjd med din dahliasommar, för det är jag!

Ha det bra

/Malin – plantornas