Nya trädgårdsprojekt och tips på tre fina marktäckare

Oktober är en toppenmånad för många trädgårdsbestyr, inte minst för plantering av perenner och träd. Vi har inlett flera projekt det senaste. Ett av dem är en ny perennrabatt där vi tidigare har odlat sommarblommor.

Ni som läst tidigare inlägg vet att jag vill plantera mer perenner i trädgården. När vi gjorde om trädgården i samband med markarbeten runt huset 2020 valde vi i stor utsträckning att plantera sommarblommor. Även om jag älskar sommarblommor tycker jag inte att de är optimala i rabatter. Framför allt inte om det redan finns fleråriga växter i rabatten. Därför gör vi nu om en del rabatter.

Rabatten fylld med sommarblommor (i oktober).

Tre fina marktäckare

På bilderna ser ni förebilder på rabatten vid stentrappan. I dagsläget är det mestadels sommarblommor där men nu i höst börjar jag göra om den. Hittills har jag satt alunrot och kaskadtimjan. För att få lite höjd i rabatten är planen att sätta ett silverpäron också. Klätterställningen för luktärter har nämligen gjort sitt. Vidare kommer jag komplettera med fler marktäckare bland annat lammöra Big Ears som vi har på flera ställen i trädgården och därmed kan dela. Att dela perenner är toppen, inte minst för plånboken!

Kaskadtimjan och alunrot.

Perenna lökväxter

Även lökväxterna i denna rabatt kommer att bli perenna. Dels narcisser, dels fleråriga tulpaner. Jag har fastnat för tulpansorten Sanne som är en vacker liljeformad tulpan men är också sugen på vilda/botaniska tulpaner. Narcisser har fördelen att de flesta kommer åter år efter år. Dessutom ratas de av rådjuren. Däremot har jag upptäckt att de är populära hos mördarsniglarna.

Lammöra ‘Big Ears och alunrot ‘Timeless Treasure’.

Vill ni se hur rabatten växer fram? Följ mig på instagram (@photographybykarina) eller Oh!Garden (Karin Ekberg). I appen kan ni se exakt vilka växter jag sätter om ni kikar på Rabatten vid stentrappan.

Bild uppifrån. Även rabatten närmast huset behöver ses över och kompletteras med fler marktäckare.

Vi har som sagt flera projekt på gång samtidigt som trädgården ska förberedas inför vintern. Planen är att återkomma med ett inlägg om detta inom kort. Ha en trevlig vecka!