Årets första dahlior i blom och några tankar om dahliavirus
Hapet Old Charm

Nu blommar årets första dahlior hos mig. Lika efterlängtat som vanligt även om det snarare är inlägg och diskussioner om dahliavirus som präglat säsongen hittills. Det är en komplex fråga och vi har olika sätt att se på det. Precis som vi har olika anledningar till varför vi odlar. Jag har fått en hel del frågor på instagram när jag visat – vad jag tror är – smittade plantor. I år har jag valt att göra mig av med alla som ser misstänkt smittade ut (jag slänger inte en dahlia som inte visat några tecken på smitta) men ett fåtal oklara odlar jag i karantän. Detta innebär i mitt fall i kruka i en helt annan del av trädgården. Jag kommer testa att ge dem näring men blir de inte bättre kommer även de åka i brännbart.

Många dahlior har virus latent

Att bli helt av med virus i sin trädgård är förmodligen omöjligt. En majoritet av de dahlior vi odlar bär virus latent. Så varför bry sig? Varför inte bara låta smittade dahlior vara kvar? En anledning är att när jag gjorde det ifjol (var osäker på om det var virus eller ej) var det ingen rolig historia. De blommade sämre och såg helt enkelt inte så där vackra ut som jag vet att dahlior kan vara. En del dahlior med virus blommar bra även om de är smittade men på sikt brukar de bara bli sämre och till slut dör plantan.

Okänd dahlia (felleverans).

Andra växter kan smittas av samma virus

En annan anledning är att det inte bara är dahlior som smittas av virus utan det är många växter som kan få det. Det pratas ofta om mosaikvirus när det kommer till dahlior. Vet du att det finns många olika varianter av detta virus? Hur och om de smittar mellan sig vet jag inte men här är några andra växter som kan få Caulimovirus (dahlia mosaic virus): gladioler, ageratum, zinnia, amarant och blomstertobak. Mosaikvirus överlag kan drabba många fler trädgårdsväxter. För att nämna några: äpple, tomat, gurka, zucchini, melon, rosor, pioner, persika, bönor, chili, riddarsporrar, petunia, aster, rudbeckia, flox, lilja, daglilja, funkia och ringblomma. Faktum är att det finns minst 150 olika växter som kan få mosaikvirus och det är som sagt både blommor, vedartade och ätbara växter som kan drabbas.

Vad kan man själv göra?

Du väljer såklart själv hur du gör om du misstänker att du har smittade dahlior. Det är ingen anledning att drabbas av panik – virus kommer du nog ha oavsett hur du gör – men det är viktigt att vara medveten om vad det innebär och att minimera risken för att det sprids. Vad kan man då göra? Släng tydligt smittade plantor i brännbart och håll plantor som är osäkra under uppsikt (ev i karantän), bekämpa insekter som kan sprida virus och desinficera alltid redskap du använder mellan varje planta när du hanterar dahlior (tex när du klipper av blommor). Desinficera kan du göra genom att låta redskapen stå ett tag i blekmedel utspätt med vatten (eller virkon-s som säljs på apotek). Däremot dör inte virus av t.ex. handsprit. Virusen torde också dö om du häller kokande vatten över redskapet. Precis som vi lärde oss under pandemin att tvätta händerna ofta för att inte sprida virus måste vi lära oss att ta hand om våra redskap på liknande sätt.

Extra viktigt tycker jag det är att minimera virus om man säljer och/eller odlar dahlior till försäljning. Som privatperson är det svårt att göra rätt alla gånger, därför har butiker och framförallt förädlare ett stort ansvar. Det har blivit omåttligt populärt att odla dahlior det senaste åren vilket gör att kvantiteterna som odlas och förädlas ökar. När det går att tjäna pengar brukar det bli styrande. Kanske på bekostnad av att odla och sälja friska plantor? Jakten efter nya spännande sorter är stor men är det värt det? Även om dahlior har haft virus länge (första rapporterna kom för nästan 100 år sedan) så är i alla fall min känsla att antalet plantor, som visar symptom på att vara sjuka, har ökat de senaste åren.

Trädgård ska vara roligt

Jag vill ha en trädgård med vackra och välmående växter. Det får mig att tänka att jag kanske ska dra ner på antalet dahlior (och andra högriskväxter) men också att jag vill odla fler dahlior från frön (och se merparten som ettåriga). Trädgård ska vara roligt. För mig är det varken kul att spara eller slänga sjuka dahlior så för egen del kommer jag faktiskt vara försiktig med att införskaffa nya dahlior framöver.

Hapet Old Charm verkar frisk än så länge men har farit lite illa av skadedjur.