Vem vill inte ha nyskördad potatis i sommar?

Hur underbart gott och somrigt är det inte med nyskördad potatis? Tänk er det med en klick smör! Perfekta förrätten en sommardag enligt mig. Ja, jag älskar potatis! Men för att få detta måste jag ju sätta potatis. Vilket jag faktiskt gjorde igår den 27e maj, vi kollar in hur jag gick tillväga.

Dags att göra fåror för sättpotatisen

Det första jag fick göra var faktiskt att åka till svärmor och svärfar för att få låna något att göra fåror med då jag inte är ägare till en sådan. Vad den heter har jag ingen aning om men har hört namn som “kupplog” och “fyllhammare”. Två olika redskap men som fungerar bra att använda när man ska göra allt för hand!


När den väl var hemma började jag att göra fåror som var ca 5-8 cm djupa. Jag la sedan i potatisen som hade fått fin grodd.

En fot mellan varje potatis

Ja, det stämmer faktiskt! Man säger ungefär 20-30 cm mellan sättpotatisarna och då blir en fot perfekt. Enkelt att mäta om man, som jag, är dålig på ögonmått!

Sedan lägger jag över jorden som skapades i samband med att jag gjorde fårorna. Potatisen hamnar ca 10 cm djupt vilken är ett rekommenderat djup. Sedan är du klar!

Det är väldigt enkelt att sätta potatis. Sedan när blasten har kommit upp 10-15 cm ska man kupa, det visar jag er senare.

Vilken potatissort?

Ja, det kan ju vara något för oss att prata om också!

I år har jag valt att odla Connect igen. Det är en mångsidig sort som är resistent mot bladmögel och andra sjukdomar som kan drabba potatis. Den är en mellantidig sort och en som jag ser fram emot att få skörda i år.

Jag har även andra sorter jag rekommenderar till er

  • King Edward
  • Asterix
  • Princess

Det som är så underbart är ju att oftast har de lokala handelsträdgårdar, blombutiker eller bygghandlar sättpotatis. Om inte, kolla då på nätet för det finns många återförsäljare av potatis. Många av de har även bra information, både butik och hemsida.

Nästa år vill jag testa fler sorter. Dessa är gamla hederliga sorter och jag vill utöka min kunskap om både potatis, dess namn och egenskaper! Då kanske vi gör ett inlägg igen med sorter som testas och sedan smaktest. Men det får bli då. I år fokuserar jag på connect potatisen och ni får följa med på den resan i år.

Önskar dig en härlig odlingssäsong!

/Malin – plantornas