Summering av årets tulpanblomning

Nu har tulpanerna blommat över här hemma så vad passar bättre än att summera årets blomning? Den var lika intensiv som vacker. Det varma vädret vi fick i maj är en starkt bidragande orsak till det.

Perenna tulpaner

Jag odlar både perenna/återkommande tulpaner här hemma och tulpaner till snitt som jag ser som ettåriga. Alla de tulpaner jag har i rabatter är återkommande och blommar år efter år även om det aldrig finns några garantier för att en tulpan ska återkomma. Generellt kan man säga att äldre sorter, t.ex. darwinhybrider och botaniska tulpaner är mer sannolika att vara fleråriga. Men det kan vara värt att testa även med andra sorter. Den omåttligt populära La Belle Epoque har kommit tillbaka fler år i rad hos mig, dock har den ofta haft en enkel blomma år två istället för fylld.

Tre favoriter hos mig som blommat flera år i rad på olika platser i trädgården är den aprikosa Apricot Pride, den laxfärgade Salmon Impression och den ljusgula Verona (som doftar ljuvligt av citron).

Tulpaner till snitt

Varje år odlar jag ett helt gäng tulpaner till snitt. Jag har några favoriter som jag vill ha varje år. Dessa blandar jag i en pallkrage (se första bilderna i inlägget). Det är Copper Image, La Belle Epoque, Palmyra och Carneval de Nice.


Sen jag inte låta bli att testa några nya sorter varje år. I år är dessa nya Vovos (ovan) och Beachberry (nedan). Två helt fantastiska sorter. Vovos, en papegojblommande variant, är den sista tulpanen att blomma hos mig i år. Jättefin! Den kommer jag absolut att odla igen! Beachberry är en pionblommande tulpan i rosa-lila-kopparfärgade toner på mycket stadiga stjälkar. Den blommade länge också trots en otroligt varm maj.

Apropå tulpaner jag vill odla igen så är Peptalk en tulpan jag sätter varje år. Så fint med sina färgskiftningar och god doft. I år odlar jag den i kruka och det blev riktigt fint. Hoppas ni hittade några nya tulpanfavoriter att plantera i höst!