Gör din försommar extra söt med denna vackra lila syrensirap!

Vi gjorde denna syrensirap för ett par år sedan och vi ska göra den i år igen för att den är så himla god. Att göra syrensirap är inte för den som saknar tålamod för det är himla pilligt därför går det ett par år emellan varven när vi gör den för då hinner vi glömma hur jobbigt det var. 🙂

För att göra denna sockersöta syrensirap behöver du:

  1. Tålamod och pillfärdigheter
  2. Du behöver ca 3 dl syrenblommor
  3. 2 dl strösocker
  4. 2 dl vatten
  5. 10 blåbär för färg

Gör så här:

1. Gå ut och plocka blommor. Skaka av dem. Plocka sedan av blommorna från kvisten, det ska endast vara blomman och inte något av det gröna för då kan det bli beskt. Skölj dem ordentligt i ett durkslag. 

2. Sedan är det dags att koka sockerlag. Koka upp vatten och strösocker och låt sjuda 3 minuter tills allt socker har smält. Ta av från plattan och låt den svalna. Jag väntade tills sockerlagen var 30 grader ungefär. 

3. Blanda nu i blommor och blåbär! Mosa blåbären för mer färg och låt stå i kylskåpet över natten.

4. Dagen efter så är det dags att sila av blommorna och blåbären. Använd sedan en finmaskig sil och förbered en flaska med tratt med ett kaffefilter i. Håll silen ovanför tratten och häll i joxet. Sirapen håller ungefär en vecka i kylskåpet och den går utmärkt att frysa.

Vi har använt denna sirap att ringla på glass, i drinkar och i isbitar ihop med några syrenblommor för garnering och det är så himla gott! Den är riktigt god i gin enligt Martin, och jag får ta hans ord på att så är fallet för jag gillar inte gin. Den fungerar även utmärkt i en mojito eller varför inte en virgin Moscow mule? Något som är bra att lägga på minnet är att när man fryser syrenblommorna så tappar de färg ibland därför kan det vara en bra idé att droppa i lite blåbärssaft om det är den rosa färgen man vill åt.

Lycka till med ert syrenmys!

//Martin & Miranda