Utfyllnad till buketter – mina favoriter

Jag märker ett stort intresse av att odla egna buketter att fylla hemmet med. Nu i mars/april är det högsäsong att så om du vill njuta egenodlat i sommar. Det är lätt att gå all in på alla blommor men glömma det där att fylla ut buketterna med. Varje år har jag prioriterat bort bukettutfyllnaden. Tills förra året, då jag verkligen tog tag i det.

Jag har testat att odla en hel massa sorters blommor och lärt mig vilka som håller bra till snitt och vilka man kanske inte behöver ödsla sin energi på, om målet är att odla till buketter. Förra året ville jag även fokusera mer på vad jag skulle fylla ut buketterna med och inte bara stå med massvis av blomsorter som är svåra att komponera. Och jag hittade verkligen mina favoriter – både ettåriga och perenner. Häng med för mina bästa tips!

Utfyllnad – ettåriga

Jag tänkte dela upp det här med utfyllnad i buketter i två delar, nämligen de sorter du sår varje år och fleråriga sorter som passar fint till utfyllnad. Vi börjar med mina favoriter som är ettåriga:

 • Risp. Jag tror att vi alla sett rispen i buketter vi köper, men jag kunde inte förstå storheten innan jag odlade den själv. Den ger mängder av stadiga stänglar som ger en fin utfyllnad i buketter. Dessutom passar den utmärkt att torka så du kan njuta av torkade buketter även på vinterhalvåret.
 • Blomstermorot. Jag testade att så blomstermorot för första gången förra året och vilken blomma! Som ståtliga svävande moln och lika fin i rabatten som i buketten. Blomstermorot kan faktiskt återkomma även året efter du sått den, det hoppas jag på i år!
 • Slöjsilja. Lik hundkex, fast större. Det där vita fluffiga som gör sig utmärkt i din bukett. Dock blommar de bara en gång i början av säsongen.
 • Jungfruhirs. Att ha ett prydnadsgräs förhöjer vilken bukett som helst. Detta skira, lite ljust gröna gräs med vippor är så otroligt fint och gör att din bukett känns som en riktig flortistbukett.
 • Vallmo. Jag odlar Vallmo som utfyllnad i rabatten och frökapslarna som bildas passar utmärkt i buketter. De stora sorterna som pionvallmo ger extra fina kapslar.
 • Phlox. Små söta blommor som är perfekt som utfyllnad i dina buketter. Också fin som kantblomma i rabatten.

Utfyllnad – fleråriga

Det finns även mycket du kan använda som utfyllnad i buketter som du kanske redan har i trädgården! För visst är det skönt att slippa odla om allting varje år. Här är mina bästa tips:

 • Hallongrenar. Kanske har du en hallonbuske hemma? Eller så finns det vildhallon i närheten? Hallongrenar är det jag använder allra mest som utfyllnad i bukett. Det ger en stadga, har en vacker grön färg och håller bra i vas. Ett litet minus för de taggiga grenarna såklart, men det finns sorter utan taggar.
 • Pionblad. Har du pioner i trädgården? Deras blomningstid är inte så lång och efter det kan du med fördel klippa av dess grenar med mörka härliga blad och använda i buketter. Så fint!
 • Brudslöja. En tålig, snabbväxande perenn som ger ett härligt vitt fluff till dina buketter. Jag odlar brudslöja nästan enbart för att ha i buketter.
 • Daggkåpa. Daggkåpa är en perenn som trivs bra i skuggiga lägen. Dess gröna blad och ljust gröna spiror är himla fina att plocka in i din bukett.
 • Örter som Basilika och Mynta tycker jag också är himla fina att blanda in i buketter och doftar otroligt gott. I år testar jag att odla Salvia som jag tror kan bli riktigt fin i bukett!

Odla egna snittblommor

Jag försöker att odla snittblommor som både kan användas i bukett, och som samtidigt är blommor som jag tycker om att ha i min trädgård. Så att trädgården är vacker även om jag inte skördar blommorna. Här är mina favoriter:

 • Zinnia. Zinnian är väldigt lättodlad och ger mängder av blommor från sommaren till sent in på hösten. De håller otroligt bra i vas och har långa stjälkar som passar fint i bukett.
 • Lejongap. Dessa otroliga spiror som ger det där ”fluffet” till buketterna. De är tåliga rackare och kan planteras ut lite tidigare än de andra sommarblommorna eftersom de tål kyla bättre. Har du inte sått lejongap än så är det hög tid nu, de tar ganska lång tid på sig!
 • Sommaraster. Den blomma jag upplever håller allra bäst i vas.
 • Dahlia. En solklar favorit hos mig. Dahlians långa stjälkar och maffiga blommor gör sig otroligt fina i buketter.
 • Rosenskära. Den näpna otroligt lättodlade blomman som ger ett spretigt och romantiskt uttryck till dina buketter. Håller dock inte lika bra i vas.
 • Praktvädd. Den lilla blomman som är fin i buketter i varje stadie, från blomknopp till överblommad. Ger en svävande effekt i buketterna och kommer i många härliga färger. Min favorit heter ”Fata Morgana” och är ljust gul/cremefärgad.

Nu har jag gett er mina allra bästa tips på blommor och utfyllnad till snitt. Vill ni veta exakt vilka sorter jag odlar i år (som, surprise surprise, såklart är alldeles för många) följ min trädgård i Oh!Garden-appen, som du kan ladda ner via länken längre ner på sidan. Där heter jag @Faggemåla. Vi ses där trädgårdsvänner!