Att våga pröva något nytt – odla Eukalyptus från frö

Samma visa varje år. Jag står där med mängder av blommor, men knappt inget fyll när jag ska binda ihop mina buketter. Så i år har jag bestämt mig – det ska bli året då jag satsar på att odla lite mer utfyllnadsväxter till buketterna. Något jag aldrig har provat att odla tidigare är Eukalyptus. I år har jag satt egna frön och väntar med spänning på att få se dem utvecklas.

Jag har alltid trott att det skulle vara svårt och krångligt att odla Eukalyptus, att det skulle ta lång tid för fröerna att gro och att de kräver mycket som växt. Men efter att ha läst på och testat att så de första fröerna så har jag insett att det är nog betydligt lättare än jag trott. De grodde väldigt fort hos mig i alla fall.

Jag läste att Eukalyptusens rötter är rätt känsliga, så jag valde att starta igång sådderna i lite större plastkrukor på en gång. De största krukorna är 11 cm höga och har en diameter på 13 cm. De andra är snäppet mindre. Jag hoppas de ska kunna vara där i tills det är dags för utplantering sedan i slutet på maj/början på juni.

Krukorna fyllde jag med vanlig planteringsjord och vattnade igenom jorden ordentligt. Jag satte två frön i varje kruka, för att säkra upp ifall något frö inte skulle gro. Sedan täckte jag med ett tunt lager vermiculite. Fröerna är ljusgroende och bör sås rätt ytligt.

Eukalyptusfrön behöver värme och fukt för att gro. Jag täckte mina sådder med en tunn genomskinlig plast med små hål i för att skapa lite varmare och fuktig växthusmiljö. Har du ett litet drivhus/miniväxthus borde det gå lika bra att placera sådderna där. Jag satte sedan sådderna under växtbelysning.

Efter bara ca 1-2 veckor kikade de första små bladparen fram. Lyckan var total över att det gick så fort. Jag hade förberett mig på att det skulle kunna ta flera veckor innan de började gro.

Nu ska jag bara vänta på att de får lite fart och börjar växa på sig lite mer. De har vuxit lite trögt hittills, så jag satte in några i mitt lilla miniväxthus i burspråket. Där ser de ut att ha fått lite mer fart nu.

Kanske är det värmen som saknats? Vårt burspråk står i söderläge och det blir rätt varmt där när solen ligger på. Jag ska köpa hem en värmematta också och testa att ställa några av sådderna på, så får vi se sen vad som fungerat bäst.

Eukalyptus vill ha mycket sol, vatten och näring hela säsongen. Jag planerar att sätta dem i stora krukor vid växthuset och på altanen. Där får de mycket sol och värme. Sen är det bara att se till att komma ihåg och vattna dem regelbundet också.

De föredrar även en något surare jord. Jag tänker att om jag märker att de växer trögt kanske jag kan ge dem lite rhododendrongödning och se om de får ny fart. Annars gör jag nog som med övriga växter här hemma och förser dem med lite nässelvatten då och då.

Jag ska också se till att de får komma i stora krukor direkt vid utplanteringen. Rötterna är ju lite känsliga och risken är att de skadas vid eventuella omplanteringar. De vill samtidigt även ha mycket plats att breda ut sig på de där rötterna och därmed kan det vara bra att satsa på en större kruka direkt.

Ska bli spännande att få visa mer av dem här sen. Håll tummarna för att de lyckas nu!

/Johanna