Odla din egen Wasabi

En del av odling och trädgård som jag tycker är lite extra kul är att samla på mig växter som är lite annorlunda och svåra att få tag på. Sen får de gärna vara ätbara också. Och just en sådan växt är wasabi.
Mina första plantor fick jag för några år sedan av en odlingsvän här i Göteborg och sedan dess har de vuxit och förökat sig så nu har jag ett litet bestånd att plantera ut här i trädgården.

Har du smakat wasabi?

Innan jag började odla min egen wasabi är jag rätt säker på att jag inte hade smakat på äkta wasabi tidigare. För den vi får på sushirestauranger är oftast en blandning mellan pepparrot, senapspulver, färg- och smakämnen. För att bli så lik wasabi som möjligt. Oftast innehåller den väldigt lite eller ingen wasabi alls.

För wasabi är en av världens dyraste och mest ovanliga grönsaker.
Den är svårodlad och ställer höga krav på sin omgivning som kan vara svåra att möta. Allra helst i storskalig odling. Det sägs till och med att det är världens mest svårodlade grönsak!

Men i villaträdgården finns det stora chanser att lyckas med sin odling av wasabi. För att lyckas gäller det att förstå vad växten behöver och tillgodose de behoven.

Ursprung och växtsätt

Wasabin är ursprungligen från Japan där den växer vid fuktiga, skuggiga flodbäddar och bäckar. De trivs bäst i en sval temperatur från ca 7-21 grader. Under -10 grader sägs det att plantan inte är härdig men hos mig har den överlevt korta perioder med natt-temperaturer på omkring -18 grader.

Wasabin är en korsblommig perenn som sprider sig med frö eller jordstammar, så kallade rhizomer. Stammen blir uppemot 4 cm bred.
Bladen växer på långa stjälkar som i en rosett runt stammen och plantan kan bli uppemot 60 cm hög. Bladen är sköra och går lätt sönder vid hantering.
Wasabin blommar med söta vita blommor.

Knepen för att lyckas odla din egen wasabi

Odla i skuggigt läge. Gärna full skugga. Får plantan för mycket sol märker du direkt att den börjar se vissen och trött ut.

Jorden skall hållas fuktig men plantan får inte stå i vatten. Så plantera den i en lucker och fuktighetshållande men väldränerad jord. Det finns inget krav att den ska växa vid ett vattendrag utan en jämn fuktighet fungerar väldigt bra.

Skulle det bli en kortare period av torka klarar den av det men det tar tid för plantan att återhämta sig.

Om du bor i en kallare zon går det jättebra att odla wasabi i kruka! Ha krukan i skuggigt läge och ställ in den frostfritt under vintern.

Wasabi förökas antingen via frö, vilket kan vara knepigt. Däremot producerar plantan gott om sidoskotten från rhizomerna som gör att du kan dela plantan för att föröka den.

Skörda wasabins alla delar

Rhizomerna, jordstammarna är de som rivs ner för att göra traditionell wasabi-pasta.  Plantan är relativt långsamväxande så dessa skördas från att plantan är cirka 2 år. För att få fram smaken ordentligt ska de rivas långsamt och fint till en paste. Och man äter den direkt då pasten snabbt tappar smaken.

Bladen har en god lite pepprig smak och går att skörda nästan direkt på våren. Vänta cirka 8 veckor från plantering innan du börjar skörda så att plantan hinner börja etablera sig. Det går bra att ta alla blad utom de minsta skotten på toppen av plantan.
Bladen går att äta råa i sallad eller tillagade.

Stjälken skördas på samma sätt som bladen, 8 veckor efter skörd. De är jättegoda!
Smaken är pepprig och de är krispigt goda.

Blommorna är små och söta och även de ätbara. De passar perfekt som gardering eller i en sallad där man vil få med den lite peppriga smaken.

Ett par sista tips

Om det är något jag lärt mig efter några år ihop med wasabi så är det att sniglarna älskar dem! Så försök att välja en plats där de inte kommer åt så lätt.

Och wasabi går utmärkt att odla i pallkrage så har du ingen bra skuggig plats kan du sätta en skuggväv eller ett tak över pallkragen så att solen inte når dem men ljuset kommer in från sidorna.

Låt dig inte skrämmas av att wasabi ska vara bland det svåraste att odla enligt många källor, för mig har det här under alla år varit en av de mest lättskötta ätbara perennerna jag har i trädgården.

Sedan förra året har mina fått stå i kruka efter flytten hit men i vår ska de äntligen få sin nya växtplats i trädgården. Det blir i närheten av brunnen där marken alltid är fuktig och lindarna i allén ger skugga större delen av dagen.

Nu hoppas jag att jag har inspirerat dig till att odla din egen wasabi! /Kram Malou