Bland blomster och gemenskap – så skapar du ett vårigt blomsterarrangemang.

Så kom den till slut. Dagen då vi äntligen fick träffas. I flera år har vi snackat nästan dagligen via instagram och nu var det äntligen dags. Tillsammans med Maria (även känd som Frökulla på instagram) fick vi en härlig kreativ kick off med Oh!Gardens kreativa team. Vi saknade dock Malou (evergreengarden.se), som tyvärr blev sjuk och fick ställa in. Men det här är inte sista gången vi ses och skapar tillsammans, det är ett som är säkert det. För jösses vilken trevlig dag det blev.

Vi startade dagen hemma hos Anna i hennes fantastiskt fina skärgårdsvilla. Ja, det är prick lika fint som det ser ut på instagram. Anna hade dukat fram finservisen redan när vi kom och vi fick omgående hugga in på varsin semla.

Det är verkligen så häftigt att få komma hem till någon, vars hem man enbart sett på bild innan. Särskilt när det är precis lika vackert som på bilderna.

Så skapar du ett vackert och vårigt blomsterarrangemang

Efter fikat satte vi igång och började skapa våra arrangemang. Maria lärde oss att både bygga arrangemang i soppskål och binda spiralbuketter.

Att använda en skål, kanske ett kärt loppisfynd som en soppterrin och skapa blomsterarrangemang i är verkligen roligt. Jag har dock ofta känt att jag sällan får till det så som man ser på bilder. Mina blommor hamnar ofta i en enda jämn bulle mitt i skålen. Men Maria gav oss en hel rad tips som vi tänkte dela med oss av här:

  • låt blommorna stå och dra vatten några timmar innan du börjar
  • använd hönsnät och/eller blomsterfakir i botten på skålen
  • testa att bygga höjden först
  • bestäm formen på arrangemanget
  • använd gärna ojämnt antal blommor av samma sort
  • olika höjd på blommor av samma sort ger mer dynamik i arrangemanget

Välj blommor och skål

När du ska börja skapa ditt arrangemang kan du välja ut några blommor efter eget tycke och smak samt hitta något fint att skapa arrangemanget i. Till exempel en gammal soppskål. Låt gärna blommorna stå och dra vatten några timmar innan du börjar, då håller de längre. Det är också bra att ge blommorna nytt snitt precis innan de ska komma ner i skålen.

Hönsnät, blomsterfakir eller varför inte använda båda?

Du behöver något som kan stötta upp stjälkarna. Vi valde att ha en blomsterfakir i botten på skålen och ett hönsnät över blomsterfakiren. Blomsterfakiren ger stabilitet åt arrangemanget i början. När det är tillräckligt många stjälkar i räcker hönsnätet för att stötta upp de sista stjälkarna som antingen är för korta för att nå ner till blomsterfakiren, eller helt enkelt inte får plats på den.

Att börja med höjden och tänka på formen

Maria visade oss hur hon gärna börjar med att sätta höjden på arrangemanget. Hon upplever att det ger en bra bas att utgå ifrån. Därefter kan du bestämma dig för hur du vill ha formen. Vill du ha det yvigt, spretigt eller lite mer strikt? Asymmetriskt eller symmetriskt? Här finns inga rätt eller fel, bara tycke och smak. Vi valde att köra på ett lite spretigare arrangemang med mer tyngd åt ena hållet.

Blommor av samma sort får gärna ha olika höjd och vara ojämnt antal.

Maria berättade att hon får känslan av att det skapas större dynamik i arrangemanget om blommorna av samma sort är ojämna till antalet. Blommor av samma sort får även gärna ha olika höjd. Det ger oftast ett mer harmoniskt intryck. Men även här är det viktigt att tänka på att du ska skapa efter det som känns vackert för dig.

Måste alla sidor av arrangemanget vara lika vackra?

Var har du tänkt placera arrangemanget? Kommer det att vara en vägg bakom eller ska det stå mitt på ett bord? Vill du att arrangemanget ska vara vackert hela vägen runt kommer det gå åt MÅNGA blommor för att få den fylliga känslan. Om planen är att det ska ställas mot en vägg eller i ett fönster kan du välja att fokusera på att göra en sida lite extra fin, men skippa exempelvis baksidan.

Viktigast av allt; ha roligt. Det gör inget om det inte blir helt perfekt, blommor är vackra ändå.

Efter att vi skapat våra arrangemang och bundit våra spiralbuketter drog vi vidare för att möta upp Miranda och Marie, som också är med och skapar appen Oh!Garden. Efter två korta föreläsningar på hotellet drog vi vidare ut för att avnjuta en middag på japanska restaurangen Miss Voon.

En fantastiskt fin dag som jag tycker vi ska göra om igen inom en inte alltför lång framtid.
/ Johanna