Drömmen om stockrosor i odlingsbäddar av lertegel.

Ända sen jag såg de prunkande stockrosorna utanför Hus till Hus (byggnadsvårdsbutik i Alingsås) för första gången har jag drömt om att få till någon form av stockrosrabatt utanför vår verkstad.

Förra året kom vi äntligen till skott. Vi klurade länge på om vi skulle försöka få till en enda avlång rabatt, men landade till slut i att det fick bli fyra mindre rabatter i stället. En under varje fönster. Faktiskt min sambos idé och jag blev väldigt överraskad. Han brukar inte vara den som kommer med förslag om att skapa många rabatter här hemma, om vi säger så.

Våra stockrosrabatter utanför verkstaden.

Bygga odlingsbäddar av lertegel

Här vid verkstaden har vi hårt packat grus och vi kände att vi skulle behöva få upp rabatterna lite för att ge växterna tillräckligt med jord.

Vi valde att bygga odlingsbäddarna av handslaget lertegel. I köksträdgården har vi en större odlingsbädd som vi byggt av gammalt handslaget lertegel. Tyvärr hade vi inte kvar mer av det gamla utan valde att köpa nytt tegel till odlingsbäddarna här vid verkstaden.  

Det kändes viktigt för oss att marken var väl förberedd för odlingsbäddarna. Vi packade gruset under hårt och mätte noga med vattenpass för att marken skulle vara helt slät. Allt för att tegelramen inte ska sätta sig.

I stället för att använda klassiskt murbruk valde vi att limma ihop stenarna med stenlim. Väldigt smidigt faktiskt.

Så här odlar jag mina stockrosor

Nu har jag äntligen fått i de första stockrosfröna i jorden. Jag brukar förså dem i plastbyttor av olika slag. I år blev det vindruvsaskar. Just vindruvaskar tycker jag är toppen att odla i då de blir som ett litet miniväxthus med locket på. Håller fukten bra gör de också.

Jag packar vanlig planteringsjord i botten på vindruvasasken. Sen toppar jag med ett tunt lager såjord. Vattnar igenom jorden ordentligt. Därefter strör jag ut ett gäng fröer i vindruvsasken. Lägger över ett tunt lager såjord och låter dem stå under växtbelysning ett tag.

När de har kikat upp en liten bit brukar jag flytta ut dem i växthuset, men det går lika bra att ställa dem i ett ljust fönster. Gärna lite svalare. Eventuellt planterar jag om dem om jag känner att vindruvsasken inte riktigt räcker till längre. Förra året sådde jag dem i lite större godislådor och då klarade de sig i dem tills det var dags för utplantering. Ungefär framåt slutet på maj brukar risken för frost vara över här.

Plantering och näring till stockrosor

Stockrosor som förodlats inomhus behöver avhärdas innan utplantering.

Jag valde att skapa stockrosrabatter där jag vet att de får mycket sol och där vinden sveper förbi så de inte behöver stå för blött. Det kluriga är dock att samtidigt som stockrosen inte vill stå för blött vill de heller inte stå alltför torrt.

För att undvika stockrosrost försökte jag förra året se till att de fick jämn bevattning och näring någon gång i veckan. Jag gödslade med nässelvatten, vilket de verkade gilla. Någon av stockrosorna fick lite rost mot slutet på säsongen, men de höll sig ändå fina och frodiga väldigt länge.

Jag tänker dock att jag inte prompt måste vara så knusslig med stockrosorna. En växt som kan växa direkt ur asfalten (ja visst känns det nästan så ibland…) är nog rätt tålig ändå.

Fler fina stockrosor och tips om fler sätt att odla dem på hittar du i appen Oh!Garden. Du hittar länk till App Store och Google Play längre ner på sidan. /Johanna