Från fröhaveri till ordning och reda.

För tre år sen stod jag i garaget. Det är nämligen där jag brukar starta igång min odling under vårvintern. Bland dahliaknölar (en mängd) och ett stort gäng fröpåsar. Det var inte en bild man lägger ut på instagram. Högar av jord, fröpåsar på golvet och spretiga anteckningar på nedblötta papper. I mitten stod jag. Höggravid med värkande höfter och med panik över den kaos jag hade skapat.

Början till något nytt

Jag gick 10 dagar över tiden med min lilla tjej. Det var de längsta dagarna som jag upplevt. Ändå var jag stressad över att få ner alla knölar, fröer och att jag inte hade någon som helst koll. Jag, som annars älskar just ordning och kontroll. Som gör budget och skriver listor. Sätter planer och jobbar med kalenderstruktur i vardagen. Så slog det mig. Det måste kunna gå att få ordning på det här. Jag skrev en lista på vad jag saknade.

  • Anteckningar om vilka växter jag har
  • Bilder (det blir roligare så!)
  • En trädgårdsdagbok
  • Information om hur jag sköter det jag har

Det såddes inte bara grönsaks- och blomsterfröer i mars 2020. Jag hade också sått det första fröet till vårt kommande företag. Det som kom att bli Oh!Garden – appen där du samlar allt om din trädgård.

Från frö till app.

Det hela blev början på ett frö som ganska snart växte sig större. Tillsammans med min granne Jonas, så satte vi igång. Jag målade de stora penseldragen och Jonas berättade om det var möjligt. (Allt var möjligt!) Vi jobbade i trädgården, bollade idéer över staketet och till slut hade vi skapat en tanke om vad vi gemensamt skulle bygga. En mötesplats för dig med trädgård! Där du kan samla allt som har med just din trädgård att göra. Det som från början hade varit en idé om en digital trädgårdsdagbok. Hade snabbt vuxit till en vision om hur vi kunde förenkla för många. Alla kan odla! Vi ska göra det svåra enkelt.

Mina odlingsplaner 2023

Nu tre år senare, börjar vi närma oss samma period som när jag stod höggravid i garaget. Det kan hända, att det blir lika stökigt och jordigt på golvet. Men i år slipper jag både foglossning och kaos i odlingshjärnan. Jag har nämligen byggt upp min digitala trädgård. Jag vet när jag sådde förra året och min såkalender hjälper mig med förslag på när jag ska odla mina fröer och hur de ska sås. Sen bockar jag bara av när det är klart. Inför 2023 är planen:

  • Att göra om en av sommarblomsrabatterna till en flerårig perennrabatt, med fokus på växter som attraherar pollinatörer.
  • Fortsätta odla mer grönsaker i min blomstrande potager
  • Lägga igen en rabatt, som inte blev som tänkt.
  • Skapa en Frukt- & Bärträdgård
  • Odla massor av snittblommor
  • Njuta av att sitta ner i min trädgård (Här kommer jag nog fallera)

Välkommen in i min trädgård!

Ett frö som tidigt började gro, var att kunna kika in i varandras trädgårdar. Att dela med sig och hitta ny inspiration. Men också för att finna nya trädgårdsvänner, att prata och dela inspiration med.

Därför känner jag mig både pirrig och glad över att just precis idag, kunna bjuda in er till min digitala trädgård! Här kan du följa det som händer i min trädgård. Se mina växter och enkelt kopiera det som faller dig i smaken! Välkommen in i Oh!Garden och lämna gärna en hälsning eller ett gott råd till mig på vägen.

Här kommer ni att kunna följa min trädgårdsdagbok, vilka sorter jag odlar och växter jag planterar. Mina misstag och mina lyckade projekt helt enkelt! /Anna