Hantera torkan med täckodling

Sommaren ser ut att bli en torr historia. Redan nu är vi många som märker hur våra växter lider av bristen på vatten och det kan kännas kämpigt att ha trädgård just i år. Ett riktigt effektivt sätt att ta hand om törstiga plantor, både i grönsakslanden och perennrabatterna, är att täckodla. Det funkar även toppen för att kväva ogräs och kan också tillföra näring till jorden. Jag menar, what’s not to love?

En game-changer

Det finns inget som jag tycker är så outhärdligt tråkigt som att rensa ogräs en varm sommardag. På andraplats kommer nog att vattna. Kanna efter kanna fyller jag upp och drar med mig, snubblandes fram i mina träskor över ojämnheter till trädgårdens alla hörn. Tack och lov finns täckodling! Det underlättar för mig i båda kategorierna och dessutom gynnar det mikrolivet i jorden på ett fantastiskt vis. Egentligen ser jag ingen anledning till att någonsin välja bort täckodling, oavsett torka eller ej. Men nu vet jag att det kan höras protester. “Sniglarna trivs ju i täckmaterial!” ojar sig någon över, medan andra bara tycker att täckodling är direkt fult. Lugn och fin nu, jag ska förklara hur vi både kan hantera sniglar och hålla det snyggt och prydligt i ordnade rabatter.

Så fungerar det

Har du någonsin lyft bort en rejäl lövhög som legat på samma plats ett tag? Då vet du att man där under hittar fukt och mängder av små djur. Det ser kanske lite lätt äckligt ut just då, men den miljön är ju precis vad de flesta av våra trädgårdsväxter trivs i. Tänk vad enkelt vi kan hjälpa dem!

 • Håller fukten
  Genom att täcka jordytan stoppar vi avdunstningen som annars sker i öppen jord. Materialet håller kvar fukten så att det långsamt kan sippra ner i jorden till växternas rötter istället. Ett bra täckmaterial kan också hindra att vattnet rinner iväg om planteringen är i en sluttning eller om jorden under är väldigt kompakt.
 • Begränsar ogräs
  Många ogräs sprids med fröer och de behöver ligga ganska ytligt för att gro bra. När vi täcker med ett rejält lager organiskt material hindrar vi dem från att gro över huvud taget. En del fröer kommer såklart att landa i materialet och börja växa direkt i det. Men när rötterna inte når ner till jorden är ogräsplantorna väldigt lätta att dra upp eftersom de inte är hårt förankrade.
 • Gynnar mikrolivet
  Under täckmaterialet frodas mikrolivet. När maskar, skalbaggar och andra vänner får skydd från den brännande solen och rovdjur som vill äta dem kan de få jobba ostört med att förbättra jorden kring våra växter.
 • Tillför näring
  Beroende på vilket material du använder kan det dessutom tillföra näring till växterna. Täckodlingen fungerar lite som en kompost. När materialet förmultnar sjunker näringen ner i jorden och blir tillgängligt för växterna.

How to täckodla

Det är otroligt enkelt att täckodla! Man tager vad man haver, eller vad man enkelt kan införskaffa, och sedan stoppar man om sina kära växter så att de har det riktigt gott hela sommaren. Börja med att se till att ytan är fri från uppkomna ogräs, vattna gärna rejält och täck sedan alltihop med ett lämpligt material tillsammans med gödning om det behövs. Om du märker att lagret sjunker ihop väldigt mycket så kan du fylla på när som helst med nytt. Men annars behöver du inte göra det förrän till hösten eller nästa år. Även om täckodlingen underlättar oerhört mycket för oss så är det viktigt att inte glömma bort planteringarna helt under sommaren. Håll lite koll, se över din trädgård någon gång i veckan efter ogräs och lyft på materialet här och där för att se när du behöver vattna.

Begränsa inte täckodlingen till att bara gälla under sommaren. Låt allt material ligga kvar när hösten närmar sig och fyll gärna på med löv när de faller från träden. På så vis bygger du en bra grund för planteringarna till våren och skyddar de befintliga växterna från vinterns stränga kyla.

Olika täckmaterial

Det är såklart inte helt lätt att veta vad ett “lämpligt material” är för något. Därför tänkte jag gå igenom olika förslag här och hur de påverkar jorden, växterna och eventuellt djurlivet i trädgården.

 • Täckbark eller barkmull
  Passar dig som inte tycker att täckodling blir fint. Jag kan förstå att man inte vill lägga vissna växtdelar runt en välklippt buske med snygga stammar, eller i en perennrabatt i perfekt färgskala. Täckbarken, men framförallt barkmullen ser mer ut som jord. Det håller dock inte fukten fullt lika bra som andra material nedan, men bra mycket bättre än inget. Tänk på att det går åt näring när de här materialen bryts ner. Du kan därför behöva fylla på med extra gödning åt dina växter i de här planteringarna. Sniglar trivs sämre i bark än i de övriga täckmaterialen.
 • Blandade växtdelar
  En ganska oklar kategori, men viktig att inte glömma! Tänk på att ta till vara på växtmaterial som blad och stjälkar när du rensar, beskär eller skördar i din trädgård. Även ogräs går bra att använda om du undviker att få med fröställningarna. Sånt här material är lättast att använda som påfyllning under säsongen, eftersom det kan vara svårt att få ihop tillräckligt för alla ytor på en gång.
 • Gräsklipp
  Ett lättanvänt och näringsrikt täckmaterial. Gräsklippet tillför näring till jorden nästan direkt från det att du lagt det i planteringen. Toppen för de flesta växter, men se upp om du har sådant som inte ska ha för mycket näring, till exempel potatis och pioner. Om det kommer från en “vanlig” gräsmatta så innehåller det oftast inte så mycket ogräsfrön.
 • Hö/Ensilage
  Precis som gräsklipp innehåller grovfoder till djur mycket näring. Därför passar det bra i till exempel köksträdgården. Det är ofta lätt att få tag på en stor mängd på en gång. Dock kan det innehålla ganska mycket gräsfrö som kan börja gro i din plantering.
 • Halm
  Till skillnad från hö så innehåller halm inte så mycket näring. Det kan liksom täckbarken istället förbruka näring vid nedbrytningen. Därför är det bra att gödsla lite extra om du använder halm. En annan skillnad från hö är att den oftast inte innehåller fröer, eftersom halm egentligen bara är stjälkar.
 • Fårull
  Håller sniglar och andra ovänner borta! Sniglar trivs väldigt illa i ullen och hjortdjur avskyr lukten och lär därför hålla sig på avstånd. Ull tillför ingen näring, men stjäl heller inte någon från växterna likt bark och halm. Den är tät och tung och håller därför fukten i marken väldigt bra. Det kan vara bra att veta att det luktar en aning av får.

Några frågor

För att ta reda på vad ni läsare vill veta mer om när det kommer till täckodling så bad jag er att ställa era frågor på Instagram (ni hittar mig där som stenby.kokstradgard). Några är redan besvarade i texten, men här är de övriga med egna svar.

Vilka material passar till vilka sorters växter?
Om du har näringskrävande växter så är det såklart en fördel att använda de material som tillför näring. Men du kan välja de andra ändå och istället tillföra näring i vattnet eller när du förbereder jorden inför plantering. Jag skulle säga att det är viktigare att inte råka ge massor med näring till växter som inte ska ha så mycket.

Kan man använda gräsklipp från bensindriven gräsklippare?
Ja, det kan man. Så länge gräsklipparen inte läcker bensin eller olja rakt ner i gräset så är det ingen fara. Du kan tänka att om den inte tycks skada din gräsmatta eller växter i intilliggande rabatter så går det bra.

Behöver gräsklippet förmultna i säckar innan jag använder det?
Nejdå! Det kan du lägga direkt på. Att samla växtmaterial i säckar är en typ av kompostering som passar bra i några sammanhang. Men för täckodling går färska växtdelar bra.

Kan man använda hö att täcka med även om det är mögligt?
Ja, oftast. Men jag hade själv undvikit det kring mögelkänsliga grödor som till exempel jordgubbar. Däremot är det ingen större fara runt kål men du kan också använda det som täckmaterial i gångar istället. Skippa dock hö som är extremt mögligt, nästan främst för din egen hälsa.

Är det farligt att använda giftiga växter som täckmaterial, typ rabarber?
Nej, så länge du inte äter av täckmaterialet. Men om du känner dig orolig så använd det till växter som du inte ska äta av sen.

Är det inte stor risk för snigelinvasion om man täckodlar?
Sniglar trivs tyvärr bra i de flesta organiska täckmaterial, det stämmer. Men ull är riktigt effektivt mot dem och bark ett bättre alternativ än till exempel gräsklipp om du är orolig. Om du odlar i pallkragar eller liknande så kan du täcka jorden i dem men hålla undan sniglar med plåtkant eller koppartejp. När sommaren är så torr som nu så brukar snigelproblemen i regel minska.

Vi har mycket ormar, trivs de i täckodling?
Jag ska ärligt säga att jag inte är helt säker eftersom jag inte är någon expert på ormar. Men en trädgård som får vara mer ostörd, vilket den ju blir med täckodling, är en trivsammare plats för alla möjliga djur. Ormar kan vara en fördel att ha i sin trädgård eftersom de äter bland annat sork, men jag har full förståelse för att man inte vill möta en när man skördar morötter. Om du är orolig så kan det vara klokt att använda täckbark och gräsklipp (som ju håller sig “plattare”) istället för hö och halm.

Inga ursäkter!

Så, där har ni det. Oavsett om ni vill ha prydliga planteringar med slätt underlag eller är rädda för snigelinvasion så finns det ett täckmaterial för er! I slutändan handlar det ju om att spara på vatten, något som vi alla bör hjälpas åt med att göra. Att det sedan gynnar mikrolivet, tillför näring och sparar på din stackars rygg är ju bara en stor bonus! Själv tycker jag att det ser ganska mysigt ut med grönsaksplantor nedbäddade i halm och tanken på maskar som jobbar hårt där under gör mig glad. /Ellen