Solrosen – som snitt och gröngödsling

Solrosen – finns det någon av oss som inte har en relation till denna blomma? Jag ska erkänna att den stora knallgula inte varit min favorit tidigare men sedan jag upptäckt flera sorter och hur jag ska så för att lyckas få de där stora maffiga solrosväggarna, så har det blivit en favorit i min trädgård.

Lyckas med sådden

Solrosen är bland de mest tacksamma och enkla blommor jag vet.. trots det har jag såklart misslyckats kapitalt några gånger med dem innan jag lärde mig hur jag bäst ska göra för att få frodiga solrosor i trädgården.

Nummer 1, så inte för tidigt. Jag har tidigare sått i mars/april och solrosor växer väldigt snabbt så det enda du får är långa rangliga plantor som inte kommer klara sig väl ute. Det fungerar jättebra att direktså solrosor på sin växtplats nu i maj. Ska du direktså tänk däremot på att mylla ner fröerna en bit eftersom fröerna gillas av fåglar.

Jag förodlar solrosor för att undvika att sniglarna knaprar på mina små späda plantor, då gör jag såhär:

  • Jag förodlar inte förrän nu i maj! Detta för att solrosor växer snabbt och de hinner komma upp en bra bit innan utplantering i juni.
  • Fyll en godislåda eller annat planteringskärl med planteringsjord i botten och toppar med såjord.
  • Vattna igenom ordentligt och strössla ut flera fröer över ytan. Toppa med lite såjord och täck med genomskinlig plast för att skapa ett fuktigt klimat.
  • När fröerna grott tar du av plasten och ställer lådan ljust och svalt. Jag har mina under växtbelysning nu innan de får åka ut på avhärdning.
  • Jag planterar inte om innan det är dags för utplantering!

Solrosen – en tuffing

Förra året så råkade jag glömma mina godislådor med solrosor utomhus i majtorkan och de såg riktigt ledsna ut när jag väl hittade dem. Men solrosen är en riktig tuffing så jag testade att plantera ut ändå.

Jag hade otroligt många plantor så jag separerade i små kluster och satte ut i rabatten på vinst och förlust. Och herregud vad det växte! Solrosen är inte så kinkig med växtplats men det du kan tänka på är:

  • En varm och vindskyddad plats. Solrosen gillar värme och blåser det för mycket kan plantorna lätt knäckas.
  • Växtstöd! Riktigt höga plantor kan behöva stöd för att inte knäckas.

Solros som snittblomma

Solrosen är perfekt som snittblomma och står länge i vas. Du kan få solrosen att håla extra bra i vas genom att tänka på några saker:

  • Plocka bort blad som hamnar i vattnet i vasen. Bladen tar mycket energi.
  • Snitta med en vass kniv, ett bra snitt gör mycket för hållbarheten!
  • Doppa stjälken i varmt vatten! Koka upp en kastrull med vatten och doppa stjälken i det varma vattnet i 10 sekunder. Värmen gör att snittytan stängs och solrosen håller bättre i vas.

Solros som gröngödsling

Gröngödsling är vissa växter som odlas för att ge näring tillbaka till jorden – en sådan är solrosen! Att gröngödsla är perfekt att göra om du har näringsfattig jord som behöver jordförbättras. Min svägerska tipsade mig nämligen om att odla solrosor för gröngödsling och det kommer jag att testa i år!

Jag kommer att så solrosor i de rabatter där jorden är väldigt näringsfattig. Här kommer jag att blanda direktsådd med förodlade plantor. Det du ska tänka på om du odlar solrosor för gröngödsling är att inte plocka blommorna! Låt de växa och sedan brytas ner det är först då näringsämnena blir tillgängliga.

Drömmen om ett solrosfält

När man är sådär nyförälskad i en blomma så spirar drömmarna stort om vad man skulle kunna göra. Vårt hus är omgivet av öppna åkrar och här drömmer jag om att anlägga stora solrosfält. Kanske kommer man kunna plocka solrosor hos oss någon dag, kanske får de bara växa där för sin skönhets skull. Det är ett projekt för framtiden.

Vill du se vilka sorters solrosor jag odlar i år rekommenderar jag att du laddar ner appen Oh!Garden och kikar in i min trädgård. Där heter jag @faggemala.